tirsdag den 3. november 2015

Tema-tirsdag #106: En bibliofils bekendelser

Jeg har altid været en læser. I mange år har jeg været en bogsamler. Og nu er jeg efterhånden en bibliofil. 

Jeg kan ikke sætte fingeren på det. Jeg kan ikke gå tilbage og finde det øjeblik, hvor forandringen indtraf – men jeg ved, at det er sket. Jeg ved, at jeg på et eller andet tidspunkt gik fra at være en almindelig skødesløs læser, der lånte biblioteksbøger, lavede æselører og efterlod chokoladepletter i mine egne få bøger til at være en samler, der opsporer særlige udgaver, følger eBay-auktioner af bestemte årgangsbøger og konstant googler de bedste måder at bevare sine bøger på.
Engang var jeg skødesløs med mine bøger. Mine barndomsudgaver af Harry Potter er et tydeligt bevis herpå. Jeg gik ikke op i forsider eller papirtykkelse, var ligeglad med indbindning og format, og den eneste grund til at jeg foretrak hardbacks over paperbacks var, at de både kunne fungere som læsestof og som skriveunderlag, når jeg sad i bilen. Oftest var jeg slet ikke interesseret i at eje mine bøger, og selvom jeg lånte "Emily på Månegården" hjem fra biblioteket hver eneste måned i flere år, faldt det mig aldrig ind at købe den. Havde nogen foreslået mig det, havde jeg sikkert gjort det for nemhedens skyld – men jeg havde intet dybere behov for at eje noget, jeg kunne låne. 
Det var først flere år senere, at jeg fik en kriblende lyst til at samle på bøger. Købe bøger. Eje bøger. Selvom jeg havde læst hele mit liv, ejede jeg som 19-årig kun et fåtal af bøger (se et  gammelt billede af min bogreol her), og da jeg for første gang stillede dem op i min bogreol, gik det op for mig, at jeg havde lyst til at samle nogle flere. Til at bevare mine bedste læseminder og beholde dem for evigt.
Mit bogsamleri startede meget uskyldigt med en jagt efter mine yndlingsbøger. Jeg havde ikke specifikke udgaver eller krav til min voksende bogsamling; jeg ville bare eje de bøger, jeg elskede. Og genopdage de bøger jeg havde glemt. Men fordi jeg læste så meget og så hurtigt, fik jeg hele tiden flere og flere yndlingsbøger – og dermed en større og større samling. 

Det er ikke alle bogsamlere, der er bibliofiler. Og det er ikke alle bibliofiler, der er læsere. Bibliofilien begynder, når kærligheden til en bog ikke kun vedrører teksten men også bogens forside, dens indbinding, dens forsats, dens læsesnor, dens udgivelsesår og dens papirstykkelse. Bibliofililien begynder, når værdsættelsen af bogen som et objekt opstår. Bibliofili er ikke nødvendigvis form over indhold – det er snarere form og indhold som to separate, ligeværdige begreber. 
Jeg har samlet på bøger i flere år, men i løbet af de seneste to år har mine bogindkøb splittet sig i to. Jeg køber stadig paperbacks, som jeg brænder for at læse, men jeg køber også smukke, sjældne og eksklusive udgaver af bøger, som jeg allerede har læst. Bøger jeg elsker. Det er en mærkværdig kombination af samlertrang og genlæsningstrang. Det øjeblik jeg finder en ny yndlingsbog, påbegynder jeg også et ubevidst samlerprojekt, og jeg stopper ikke, før jeg finder en udgave, der lever op til den tekst, jeg er begyndt at elske. Og selv da stopper jeg ikke. Jeg kan aldrig have for mange smukke udgaver af en bog, jeg elsker. En bibliofils logik er en underfundig ting.
For jeg er en bibliofil. Det er jeg blevet. Langsomt og ubemærkeligt er mine udvælgelseskriterier for mine bøger blevet forandret. Hvor jeg før ville have foretrukket at købe ti paperbacks, vælger jeg nu oftere at købe to særligt udvalgte hardbacks. Jeg tror ikke på kvantitet længere. Jeg tror på kvalitet – og mest af alt, tror jeg på holdbarhed. Jeg tror på, at smukke tekster fortjener en smuk indpakning, og jeg tror på detaljer. På læsesnore af silke, på velduftende sider, på den rette skrifttype og den rette indbinding. Jeg tror på illustrationer og på stemninger; jeg tror på, at en bog skal kunne tåle at blive dømt på dens omslag – for jeg tror på, at omslaget skal være sigende nok til at dømme efter. 
Det er selvfølgelig værd at huske på, at bøger er læseoplevelser og ikke kun objekter. Enhver bibliofil har sine egne samlekriterier, og mit er altid, at jeg skal have oprigtig lyst til at læse en bog, når jeg køber den. Hvilket giver sig selv, da de bøger jeg samler allermest på også er dem, jeg elsker allerhøjest. Og selvom jeg ejer syv udgaver af Louisa May Alcotts "Little Women, har jeg sørget for at genlæse historien i alle syv udgaver. Det er en del af lykken ved at samle bøger; man samler også læseoplevelser. Jeg taber aldrig en bogs tekst af syne – men for mig vil en bog også altid være mere end dens tekst. Og det er nok den vigtigste opsummering af mit bibliofile hjerte.

Er du bibliofil, bogsamler eller er du en ægte hjertelæser, der ikke behøver at eje dine bøger? Hvilken definition identificerer du dig mest med – og hvad betyder den for dig? Lægger du vægt på din bog som et objekt, eller betragter du bøger som tekster? Hvis du kunne vælge mellem at købe 10 paperbacks eller 2 særligt udvalgte udgaver, hvad ville du så foretrække?


42 kommentarer:

 1. Jeg ser mig selv mest som bogsamler, men måske med et ben over i det bibliofile fra tid til anden. Jeg har samlet bøger siden jeg var lille og været medlem af diverse bogklubber. Jeg har bøger som har fulgt mig siden jeg var lille. Bøger som er købt brugt enten på det lokale bibliotek eller hos genbrugsbutikker rundt omkring. Bøger er så meget mere end tekst for mig. Bøger er minder. De er et fristed.
  Nu har jeg nået et punkt hvor mine bøger ikke længere kan være i min et værelses lejlighed så min egen samt min mors kælder er fyldt med kasser med bøger og de bøger som er i min lejlighed ligger på kryds og tværs i reolerne så jeg ser meget frem til at få en større lejlighed næste år! Det stopper mig dog ikke fra at købe flere bøger - alene til Krimimessen i Horsens i år kom jeg hjem med 11 nye bøger og siden da er det blevet til mindst tre bog køb om måneden og jeg tør næsten ikke forstille mig hvor mange bøger jeg ender med at slæbe hjem fra det kommende BogForum hvilket faktisk er min aller første BogForum oplevelse :)
  Hvis du havde spurgt mig for et år siden så ville jeg helt sikkert have valgt 10 paperbacks, men lige nu ville jeg helt klart vælge to smukke udgaver af nogle af mine yndlings bøger

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er det herligt med så mange bogminder! Jeg ejer meget få bøger, der har fulgt mig gennem hele livet, men de jeg har, elsker jeg så stjernehøjt. Det er noget særligt, når en bog rummer så mange fysiske minder og spor fra det barn, man var, da man læste bogen for første gang.

   Og, åh pladsmangel! Om jeg kender det. Det er så frustrerende, at man ikke kan have alle sine elskede bøger stående samlet fremme. Det er det bedste, efter vi er flyttet. Rent faktisk at have plads.

   Hvilke dage er du til BogForum i øvrigt? Hvis du er der fredag eller før kl. 13 lørdag, må du meget gerne komme forbi L&R's stand og sige hej til mig. Det kunne være smadderhyggeligt :)

   Slet
  2. Jeg er på BogForum alle tre dage, så jeg kigger helt sikkert forbi og siger hej :)

   Slet
  3. Det var så hyggeligt at hilse på dig derude! :)

   Slet
 2. Your bibliophiles confession is wonderful. You meet exactly the situation one is faced when collecting books. I also collect books, but not yet as a bibliophile. Rather the ideas, thoughts and feelings as well as the philosophical views represented are important for me. I have a lot of favorite writers. Their books are usually bought in hard cover. Of course, it is a question of money available. Many books are also purchased second hand.That is often cheaper. And every book has an history and as you explained, a soul. Of course, a book is well more than a text. When I look at your bookshelves, then I am deeply impressed. The books are so beautiful. Sometime ago you mentioned Andrew Lang books published by the FolioSociety. That is really a treasure, but not cheap.
  However I still purchase more pocket books as books in hard cover. Answering your question,I would prefer purchasing the 10 pocket books at the first moment. I am convinced that this will change in the future, the more I read your blog. At present I have a "ban" purchasing constantly new books because we have so many, approximately 1900 standing in two rows in our bookshelf.I always need my database in order to find a book.
  Best regards
  Wolfgang
  PS: It is my first comment on your page. I’m from Germany and I don’t speak any Danish. By means of a google translator addon I’m able to transfer your words into German. I know, my English is not perfect at all, but it is the only way to communicate with you.

  SvarSlet
  Svar
  1. Thank you so much. I often miss buying books secondhand, but I've found that I'm an impulsive buyer whenever I find myself in a used book store. And I rarely read the books I take home with me – which is such a shame, everything considered. Therefore I try to buy secondhand very carefully.
   The Andrew Lang-fairy tale books from Folio Society truly are beautiful. But what a project to collect them all! I simply don't think I could manage it.

   1900 books? That is quite a selection. You'll not run out of reading material soon, I guess. My collection is so tiny in comparison.

   And I'm so happy that you go through the trouble of translating my blog. It means the world to me. Thank you so much for dropping by and writing a comment :)

   Slet
 3. Jeg befinder mig et sted lige midt imellem - hjertelæser og bibliofil - nok mere hjertelæser på vej til at blive bibliofil. Jeg har i mange år elsket at gå på biblioteket, at være omgivet af gode historier i et rum fyldt med bøger. Men inden for det sidste år er min trang til at eje bøgerne selv, og til at eje dem i smukke udgaver blevet større. Jeg ser hvordan du og dine medbloggere ejer den ene særlige udgave efter den anden og det har inspireret mig til at starte min egen samling og søgen efter de bøger jeg holder så meget af.
  Især kan jeg se det på min kombinerede fødselsdags-jule-ønskeseddel der allerede ligger klar, men som hele tiden får nye tilføjelser af smukt illustrerede bøger med tilhørende silkesnore, slipcases og andre finurlige tilføjelser. For hvor er det bare fantastisk, at kunne gå og nyde synet og følelsen af sine helt egne bøger! (-:

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg elsker også stadig biblioteker. Me samletrangen overskygger det efterhånden. Jeg hader at levere bøger jeg elsker tilbage.

   Og åh – ønskelister dekoreret med smukke bogønsker. Om jeg kender det!

   Slet
 4. Hvis jeg havde skulle have svaret for et år siden, havde jeg nok valgt de 10 paperbacks. Jeg har altid læst meget og der er ikke noget bedre end en ordentlig stak bøger at kunne gå i gang med. Men efter at have fulgt din blog, er jeg helt sikkert blevet smittet af lysten til at eje smukke bøger. Især klassikerne er jeg begyndt at købe i hardback udgaver og kan blive helt høj af at holde en af Barnes and Nobles Leatherbound Classics, det giver bare et eller andet til læseoplevelsen. Så tak for inspirationen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg giver dig helt ret. Læsemuligheder er så skønt at have. Jeg sørger også for at huske at købe en paperback i ny og næ, for læsningens skyld. Det skal man jo heller aldrig miste af syne.

   Og tak – jeg er så glad for at kunne inspirere :)

   Slet
 5. Du har også den mest misundelsesværdige bogsamling jeg længe er stødt på, så bibliophilien fremgår ganske tydeligt, og det er fantastisk inspirerende! :)
  Jeg er nok mest bogsamler - oftest køber jeg hellere ti paperbacks end to nøje udvalgte udgaver. Det resulterer dog også i, at jeg har voldsomt mange ulæste bøger stående, fordi jeg simpelthen ikke når igennem dem, før jeg køber nye. På et tidspunkt vil det måske ændre sig. Hvis jeg købte nøje udvalgte hardbacks, ville det også kræve et fremvisningssted, hvor de kunne komme til sin ret. I min lillebitte studielejlighed er der ikke mulighed for det, så størstedelen af mine bøger står opmagasineret hos mine forældre. Den dag jeg har mere plads til at vise dem frem, er jeg tilbøjelig til at tro, at jeg vil blive mere bibliofil :) og indtil da kan jeg lade mig inspirere af alle de fine bøger du viser frem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Karina! Jeg er også glad for min lille og voksende bogsamling. Det er gået meget omsorg og omtanke ind i den ;-)

   Du har helt ret. Det er ikke sjovt at have smukke bøger, hvis de ligger gemt væk i stabler, stakke og kasser. De skal jo helst stå fremme, hvor de kan nydes – og bringe glæde :)

   Slet
 6. Jeg ser lidt mig selv på vej til at opnå samme forhold til bøger som dig - bortset fra at jeg ikke rigtigt lånte så mange bøger på biblioteket, så jeg har for det meste fået dem som gave, og altså derfor eget dem.
  Før i tiden havde jeg ikke rigtigt en præference når det kom til paberback vs. hardback - men jeg er begyndt at ville have bestemte bøger i hardback eller i pænere udgave. Det er en evig forandring, og jeg kan sagtens se mig selv nå dertil, hvor det lyder til at du er lige nu. Jeg drømmer om at eje Folio Society-udgaver, at eje alle Drop Cap-udgaverne og skaffe mange flere læderindbundne bøger fra Barnes and Noble. Jeg elsker når man kan vise en bog frem, som man elsker dybt, og at udseende er ligeså smukt, som bogen selv <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Særligt din sidste sætning rammer plet. Det med at indhold og udtryk afspejler hinanden. Den tanke holder jeg også forfærdeligt meget af!

   Og åh – Drop Caps, Folio og B&N. Så meget bogskønhed.

   Slet
 7. Spændende tema! Husker tydeligt den dag, min morfar gjorde mig opmærksom på, at jeg jo faktisk nærmest ødelagde mine bøger. Siden da har jeg for så vidt muligt aldrig bukket en bogryg eller krøllet en forside, hvis jeg kunne undgå det. Min samlermani er dog et lidt skørt tilfælde. Jeg kan slet ikke læse, hvis det er med et biblioteks deadline hængende over hovedet, så alt hvad jeg læser er enten noget jeg ejer selv eller låner af folk. Hvis det er en helt ny historie for mig, så køber jeg gerne bare den billigste version, så jeg hurtigt kan pryde min bogreol. Er det derimod en historie jeg allerede kender og elsker, så må den kedelige, krøllede paperback gerne erstattes af kunst. Bogkærlighed fortjener forkælelse, og det betyder altså at ofre de ekstra håndører det koster for at skaffe en ordentlig udgave.
  Min bogsamling er dog meget præget af min nuværende økonomi, og så længe indtægten kun hedder SU, så er det bare ikke de store boginvesteringer der er plads til, men man har vel altid lov at drømme :)

  // www.moonlitmadness.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha! Jeg har også været der. Nu behandler jeg bøger så nænsomt for at gøre op for alle de bøger, jeg har mishandlet :p

   Jeg kan meget fint relatere til dine bogsamlertendenser. Det er meget fint at afprøve en historie først i et billigt format og senere skifte den ud. Det har jeg også selv gjort med et par af mine bøger :) Så er man sikker på, hvad man får hjem i den smukke indpakning.

   Slet
 8. Jeg ser mig selv som en bibliofil i økonomisk krise, ha ha. Forstået på den måde, at jeg er på SU, så jeg har ikke altid råd til at købe de bøger, som jeg gerne vil have :-P
  Så det ender ofte med at jeg køber bøger på min kindle, fordi det er billigere. Så der handler det mest om læseoplevelsen.
  Men de bøger jeg så køber i fysisk udgave er også nøje udvalgt. Jeg har aldrig været en skødeløs læser .. jeg har altid passet rigtig godt på mine bøger, og jeg har altid helst gået efter hardback udgaver fordi de var flottere .. men de seneste par år er jeg begyndt at gå mere og mere op i smukke udgaver af bøger. Jeg er fx begyndt at samle på både Folio Society bøger og Barnes & Noble Leatherbound Classics - og jeg køber endda bøger, som jeg nok aldrig får læst, bare fordi de er flotte. Fx kan jeg ikke særlig godt lide at læse i Barnes&Noble classcis bøgerne fordi papiret er så tyndt og jeg synes at bøgerne er store og klodsede (i hvert fald dem jeg har) - så jeg får nok aldrig læst dem, i hvert fald ikke i de udgaver - men jeg måtte eje dem fordi de er så flotte på mine bogreoler.
  Så ja, hvis jeg skulle vælge imellem 10 paperbacks eller 2 flotte udgaver af en bog, så havde jeg nok også valgt de 2 flotte udgaver :-P

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha! Alle bibliofiler er vist i mere eller mindre økonomisk krise relateret til det antal smukke bøger, der findes i verden :p

   E-bøger er også interessante løsninger, netop fordi det handler om bogen som den rene tekst og ikke som objekt. Man bliver optaget af læsningen for læsningens skyld, og det er nu også en smuk ting, synes jeg.

   Jeg giver dig ret ift. B&N's læderinbundne bøger. De er så smukke, men de er så dårligt designet indvendig og papirkvaliteten er desværre elendig. Jeg har dog læst igennem mange af dem af ren stædighed. Det var i den samlede Jane Austen-antologi, jeg for første gang læste 'Persuasion'. Det er et kært minde, hvordan jeg sad i vindueskarmen og balancerede med en så enorm bog.

   Slet
  2. Det kunne jeg sagtens forestille mig var et kært minde for dig :-) Jeg har i ren stædighed læst Alice in Wonderland (i den store lyserøde udgave af B&N) men det må jeg nok ærligttalt sige ikke var et særligt godt minde, netop fordi den var så irriterende at læse i. Så nu har jeg bare erkendt at jeg ikke gider at læse i B&N bøgerne, men jeg vil eje dem alligevel! Og det giver jo også god anledning til at samle på endnu flere bøger, for så skal jeg jo have fx Dracula i 2 udgaver fordi jeg købte B&N udgaven for at se pæn ud, så nu er jeg på jagt efter en som rent faktisk kan læses. ha ha :-D

   Slet
  3. Ah, jeg har også læst Lewis Carrolls store lyserøde samling. Mest af alt fordi hans andre værker end Alice er svære at finde individuelt indbundet.

   Haha – sjov problematik! B&N har dog også udgivet en enkeltstående udgave af 'Dracula', som man sagtens kan læse. Den har dette ISBN: 9781435129733 :)

   Slet
  4. Ih ja, den er også flot! Tak for tippet, den skal da helt klart bestilles hjem :-D

   Slet
 9. Jeg tror Folio Society må markere min overgang fra bogsamler til bibliofil. Er stort 100 % enig i hvad du skriver. Min bogsamling er konstant under udvikling og udbredelse. Går fra tid til anden igennem min boghylder og vurderer om en bog "fortjener" sin plads eller om den må rykke over i bunken af donationer. Så måske er jeg egentlig ikke helt op på bibliofil ligesom dig idet jeg undviger ihærdigt dobbeltudgaver. Men jeg kan godt se at det bliver et område der kan ændre sig i fremtiden. Jeg har ikke noget imod at erstatte en slidt paperback med en flot hardcover. Men der er mange klassikere som fx Alice i Eventyrland som findes i mange skønne skønne udgaver af forskellige tegnere. Både de originale som hos Folio Society-udgaven, som jeg spotter på din hylde, ;) men hvad så med udgaven der har Tove Janssons tegninger? Jeg vil ikke kunne droppe nogen af dem... men det er vel det luksusproblem alle bibliofiler må døjes med

  SvarSlet
  Svar
  1. Folio Society er også et farligt sted, hvor (bog)drømme bliver til virkelighed. Så mange smukke bøger!

   Og ja! Nogle bøger kan man ikke vælge til og fra på samme måde i én enkelt udgave. 'Alice' er sådan et godt eksempel – jeg ejer nemlig også den med Tove Janssons tegninger, og den har jo et helt andet og nyt udtryk. Det kan man bestemt ikke give afkald på!

   Slet
 10. I weekenden fandt jeg en stjernesmuk, udgået Narnia-boks fra Folio Society på eBay, og grundet prisen på boksen måtte jeg lige overveje, om jeg skulle købe den. Da jeg dagen efter gik derind for at klikke den hjem, var den dog væk, og nu fortryder jeg bittert, at jeg ikke bare trykkede på køb. Jeg ejer allerede den vidunderlige Narnia-bog, der er udgivet af Barnes & Noble, men alligevel ville jeg gerne have fat i Folio-boksen – kun fordi bøgerne var smukke. Så jo, jeg kan vist godt kalde mig bibliofil.
  Jeg er begyndt ikke at ville "nøjes" med en udgave, hvis jeg ved, den findes i en pænere version. I oktober måned købte jeg en udgået udgave af Catherynne M. Valentes novellesamling, "The Bread We Eat in Dreams", og selvom jeg vidste, at der var risiko for, at den ville blive fanget i tolden, så fik det mig aldrig til at overveje, om jeg blot skulle købe ebog-udgaven i stedet.
  Jeg er helt sikker på, at min bogforfængelighed er opstået i takt med, at jeg er begyndt at følge diverse bookstagram-profiler og bogblogs – så du må absolut være medskyldig i min konstant voksende samling af bogskønhed :b

  SvarSlet
  Svar
  1. Ej, Mette. Jeg tror måske, jeg er synderen. Jeg købte i hvert fald en Narnia-boks på eBay i weekenden for 60 pund. Kiggede vi på den samme? Den med en lille ridse i slipcasen? Verden er lille – men de var altså også smadderflotte!

   Og ja, e-bøger er et andet godt argument. For hvis man kun ønskede bogens indhold, ville en e-bog jo være lige så fin. Men det gør jeg på det nærmest aldrig – fordi en bog er sådan et uundværligt objekt.

   Haha, jeg erklærer mig skyldig – ligesom du også så ofte er skyldig i nogle af mine bogsynder :p Nu kløer det i mine fingre for at anskaffe den illustrerede udgave af P&P, du taggede mig på for nylig. Suk. Internettet er et farligt smitsomt sted for bogelskere.

   Slet
  2. Det er nemlig lige præcis den! Haha, hvad er chancen? :b Jeg er dog glad for, at den kommer et godt sted hen nu, hvor den ikke kan bo på min reol! :D
   Og ja, den er så vanvittigt fin, at det næsten gør ondt! Jeg ærgrer mig også over, at jeg ikke bare trykkede på ’køb’, for den boks er bare så svær at finde, synes jeg. Jeg håber, den dukker op igen på et tidspunkt :D

   Instagram er sådan et herligt sted for bogglade typer – jeg elsker det!
   Den udgave af ”Pride and Prejudice” ser så flot ud! Og det gør udgaven af "Alice's Adventures in Wonderland" i samme serie også, hvis du har set den. Der er skrift hele vejen rundt langs bogens sider, og jeg synes simpelthen, det er sådan en sjov idé :D

   Slet
  3. Åh nej dog! Nu føler jeg mig helt skyldig :'b I mellemtiden er den kommet hjem til mig, og bøgerne er simpelthen så skønne. Jeg elsker den mintgrønne farve. Jeg håber, der snart dukker en boks op til dig også! :)

   Jeg stod netop og kiggede på "Alice's Adventures in Wonderland"-udgaven i Boghallen her den anden dag. Nøj, den var flot. Et oplagt skriveri på juleønskelisten!

   Slet
 11. Jeg foretrækker langt paperbacks. Jeg ødelægger dem ikke (selv om hunden engang fik gnavet sig igennem et par), men jeg kan godt li at de ser læste ud. Flotte og sjældne hardbacks har underligt nok aldrig rigtigt tiltalt mig. Jeg kunne da godt drømme om en enkelt flot førsteudgave eller to (hvis man nu vandt i lotto eller noget), men det er ikke noget jeg rigtigt stræber efter. Det er vist bare ikke rigtigt min stil. Jeg tror og håber ikke det betyder jeg sætter kvantitet over kvalitet, for jeg køber ikke hvad som helst, men jeg vil enhver tid købe 3 paperbacks frem for 1 hardback. Når det så er sagt, ville det ikke gøre noget om Folio Societys udgave af Catch-22 ligger blandt fødselsdagsgaverne i dag :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har helt ret – læsespor kan være så smukke. Jeg kan bare ikke nænne det mere, fordi jeg er begyndt at sværge til en anden form for bogskønhed. Men det er stadig smukt, synes jeg.

   Og kvantitet/kvalitet er bestemt relativt. At være omhyggelig i sine læsevalg er også helt essentielt i den diskussion :)

   Slet
 12. Dejligt indlæg, Rikke! Selv er jeg nu bare en hjertelæser. Vi er flyttet i et lille hus, hvor der ikke er ret meget plads - men havde jeg masser af plads, ville jeg stadig gerne eje alle de bøger, jeg læser.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Og ja, pladsen er bestemt også en vigtig faktor i bogsamleriet.

   Slet
 13. This is wonderful post, once again :) Thank you for sharing your passion for books :)
  I am not sure to what group should I put myself. I am not a book collector but one of my biggest dreams is to own a wall sized bookcase, full of books. I don't feel urge to own several different editions of the same, although favorite book but I usually feel urge to own my favorite books translated into different languages I used to learn. I own 5 editions of 'The Little Prince': Slovak (my mother tongue), French (the original), English, German and even Croatian. Although, this is because I intended to ameliorate my language skills in the first place and buying them while visiting respective country is much easier than to try to get them via internet afterwards. This is my peculiar book obsession :) I am more a bibliophile, I think: I am so excited when my ordered books arrive - it's like small Christmas each time :) I love to admire covers and bindings, I am in love with beautifully illustrated books and I like to breath in the smell of new books. I like hardcovers but still I would rather buy 10 paperbacks than 2 specially selected editions, because I still feel like there's a whole universe of beautiful books and stories I haven't discovered and read yet and I am 'hungry' for more :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Thank you for reading it :)

   Oh yes. A filled bookshelf is a beautiful thing. I've always dreams of having my own library ever since I was young and saw 'Beauty and the Beast' for the first time.
   It is really fascinating with an edition for each language that you're able to read in. We each have our own collection criteria and that's the beauty of a personal collection.

   And I know the feeling of Christmas when confronted with new books. It is heavenly!

   Slet
 14. Skønt indlæg. Jeg er meget overrasket over at se, hvordan din bogreol så ud for så få år siden. Sikke en samling du har fået på kort tid! Det er imponerende.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også så vildt at se tilbage på. Bøgerne har hurtigt fået selskab :)

   Slet
 15. Jeg er et eller andet sted midt imellem. Da jeg var barn, var jeg storforbruger af biblioteket. Bøgerne blev behandlet pænt - det har jeg altid gjort uanset om det var mine egne eller andres - men jeg havde ikke noget behov for at eje dem. Da jeg begyndte at studere, så jeg dog også fordelen i at eje bøger (måske især fordi min yndlingsbog for længst er forsvundet fra biblioteket og ikke er til at skaffe i print i dag). I en række år købte jeg en del bøger på udsalg, men stoppede på et tidspunkt, fordi der var for mange fejlkøb imellem.

  I dag køber jeg gerne bøger og primært engelske bøger. Her er udvalget meget bedre - både mht. indhold og udseende af bogen. Jeg kan godt lide at researche på hvilke udgaver, der er af bogen og derefter købe den, jeg synes er pænest/mest indbydende. Men jeg har ikke behov for at eje alle de bøger, jeg læser, og jeg giver gerne de bøger væk, som jeg ikke har nydt at læse. De får ganske enkelt ikke lov til at stå i mine bogreoler, for de er reserverede til bøger, der får mig til at tænke på gode læseoplevelser.

  Så jo - jeg elsker at købe bøger og at vælge den helt rigtige indbinding af bogen, men jeg har ikke behov for at fylde mit hjem 110% med bøger :-)


  Mvh.
  denlillebogblog.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Biblioteket er også sådan en gave. Men ja, man bliver også lidt hæmmet af, at bøger forsvinder og udgår, og at man ikke er garanteret at finde den bog, man har brug for, når man har brug for den. Det er en svær balance, der ofte netop resulterer i bogsamleri i stedet. I hvert fald i mit tilfælde.

   Jeg er også meget varsom med fejlkøb. På et tidspunkt var jeg stor tilhænger af genbrugsbutikker og lignende, men jeg fik aldrig bøgerne læst. Så selvom de var billige, var de alligevel dyre, fordi de ikke blev brugt eller læst.

   Og du har helt ret. Engelske bøger er fantastiske. Simpelthen fordi der er så mange af dem.

   Slet
 16. Dejligt indlæg, Rikke!

  Jeg er selv en samler - i nogen grad. Finder jeg en smuk udgave af Jane Austens bøger eller af Wuthering Heights, som jeg bare må eje, føjer jeg dem straks til ønskelisten. Faktisk leder jeg i øjeblikket efter en smuk hardback-udgave af North and South, men det er endnu ikke lykkedes mig at finde en.

  Jeg har det dog altid svært med at betale alt for mange penge for en bog, jeg har stående i forvejen, når jeg kan købe en masse nye bøger for samme pris.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, søde Louise!

   Du må endelig sige til, hvis det lykkedes dig at finde en vidunderudgave af 'North and South'. Jeg har endnu ikke spottet den helt rigtige endnu.

   Og du har helt ret. Det ér et dilemma. Jo mere jo tænker over det, jo mere fjollet virker det. Jeg kan bare ikke lade være alligevel.

   Slet
 17. Jeg må indrømme jeg også selv er godt på vej til at få lidt bibliofili. Dog ikke i samme stil som dig (endnu) selvom du smitter helt vildt med alle de smukke bøger du viser frem. Jeg sidde stadig og drømmer om den Folio box med Pulmanns Dark Materials.

  I løbet af det sidste år er jeg godt nok også begyndt at gå efter lidt pænere udgaver af bestemte bøger. Hvis jeg ved hvilke bøger jeg er sikker på at komme til at elske går jeg lidt mere op i hvordan de skal se ud, og jeg er også så småt begyndt at købe andre udgaver end dem jeg har stående i forvejen, bare fordi de er pænere i andre udgaver. Så, ja, lidt bibliofili er der vel også i mig, og det vokser sig større for hver bog jeg får ind af døren. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh ja, internettet er et smitsomt sted for bogelskere ;-) Og den Folio-boks er også vidunderlig, synes jeg.

   Og jeg kender følelsen. Det er nok et naturligt led i et forsøg på at samle en smuk bogreol :)

   Slet
 18. Startede som en trofast biblioteksbruger uden mange ejede bøger - det skiftede fra boglån til køb, af alle de bøger, som jeg læste. En del røg i flyttekasser i kælderen, da det var bøger, som jeg ikke kunne se mig selv læse mere end en gang.
  Efter en oprydning i bogreol i flyttekasser blev "overskuddet" doneret til loppemarkeder og genbrugsbutikker, da jeg besluttede mig for at give bøgerne et andet liv.
  Køber bøger - men som regel kun yndlingsforfattere, eller bøger, som jeg tidligere har haft lånt, men forelsket mig i handlingen/teksten - biblioteket er derfor ofte smagsprøver på om, hvorvidt en bog bliver indkøbt

  SvarSlet