søndag den 31. januar 2016

Månedlig opsummering: Usædvanlige januar

Januar var: den første af sin slags. Den første måned ud af tolv, den første dag i et nyt år, og den første gang i lang tid, jeg ikke var plaget af januarseksaminer. Daglige Timehop-flashbacks har mindet mig om, at jeg for et, to, tre, fire, fem, seks år siden var midt i eksamensopgaver og eksamensstress. Og denne januar har jeg ingen eksaminer haft. Det er lige dele mærkværdigt og usædvanligt. Men mest af alt, er det bare rart.
Januar har været ganske stilfærdig; min fastansættelse er påbegyndt, og jeg har arbejdet. Men mit arbejde er fantastisk, og i månedens løb har jeg bl.a. været til et fantastisk Facebook-kursus, spist hjemme hos James Price, været til Brødrene Lund Madsens show på Bremen teater og tilbragt halvsene aftener på kontoret med søde kollegaer. Januar er begyndelsen på en ny æra, og jeg har næsten allerede vænnet mig til den. 
Udenfor har det skiftevis været snevejr og tøvejr. Minusgrader og plusgrader, og jeg har tilbragt meget af tiden indendørs med næsen i en bog. Måneden har budt på kærestestunder, venindeaftaler, hverdagshygge og udsalgsfund. Jeg har både fået besøg af min mor og min far, jeg har fejret svigerfars fødselsdag, tilbragt timer med min søster og hoppet ind i året med verdens bedste venneflok. Måneden har været hyggelig. Hjemlig. Og helt usædvanlig ikke-januarsagtig. 
I januar læste jeg: 11 bøger. Langt de fleste af dem blev læst i starten af måneden, imens jeg endnu havde ferie. I den sidste halvdel af januar har jeg læst forlagets store gigantroman "Byen brænder", som har taget mig tid – men omvendt været al tiden værd. Der er noget særligt ved at læse en bog med et firecifret sidetal. 
I januar købte jeg: 16 bøger. Hvilket er langt mere, end jeg burde. Men bogudsalg og Folio-tilbud er svære at sige nej til. Til gengæld tror jeg ikke, jeg behøver mere bogkøberi i februar. 
Januars store læseoplevelse: var måske i virkeligheden samtlige læseoplevelser. Jeg er i vildrede og ude af stand til at udpege en månedlig favorit. I stedet kan jeg nævne Laini Taylors "Daughter of Smoke and Bone", der henførte mig i ægte læsetrance og gjorde mig ude af stand til at tænke, gøre eller nyde noget som helst andet end den. Eller måske "Magic Flutes" af Eva Ibbotson som på den fineste måde mindede mig om L. M. Montgomerys nostalgiske skriverier. Eller Jens Andersens biografi om Astrid Lindgren, som jeg læste hurtigere end nogen anden biografi, nogensinde. Eller Joyce Carol Oates dystre noveller eller Garth Risk Hallbergs gigantroman, som jeg har glædet mig til at læse, siden jeg hørte om den for første gang. 
Januars mest skuffende læseoplevelse: Jeg måtte slæbe mig igennem de sidste to Mary Poppins-romaner, der bevægede sig i uforståelige cirkler. Og selvom jeg var ellevild med historiens britiske charme, måtte jeg til sidst se mig slået af de mange gentagelser. Det var umuligt for mig at elske bøgerne så højt, som jeg ville. 
Januars mest mindeværdige ord: Endnu engang må jeg ty til Laini Taylors ordmagi. Hendes trilogi kunne citeres fra ende til anden og stadig glimte af skønhed. I "Daughter of Smoke and Bone" skriver hun: “Happiness. It was the place where passion, with all its dazzle and drumbeat, met something softer: homecoming and safety and pure sunbeam comfort. It was all those things, intertwined with the heat and the thrill, and it was as bright within her as a swallowed star.”  
Januars læseklub-læsning: I januar mødtes tre fjerdele af læseklubben hjemme hos mig for at diskutere Kazou Ishiguros "The Buried Giant". En mærkværdig roman, der kun blev bedre af symboltolkning og diskussion. Jeg er ude af stand til at ryste Ishiguros ord af mig.
På februars læse-liste står der: Pushkin, Gogol og Dickens. Jeg er midt i "Dombey and Son" af Charles Dickens, og jeg glæder mig til at læse videre – selvom jeg forsøger at læse andre bøger samtidig og bløde den store, besværlige og komplekse gigantroman en anelse op. Dickens nydes nok bedst i moderate doser. I hvert fald for nu. 
I februar skal læseklubben desuden mødes til endnu et møde, hvor vi skal diskutere "Planen" af Morten Pape, som Politikens Forlag har været så søde at sende til os. Jeg glæder mig til at læse lidt dansk litteratur – og til at byde velkommen til Rikke, som er det nyeste medlem i vores lille læseklub. Det bliver uden tvivl helt fantastisk. 

Hvad har I læst og oplevet i januar? 

10 kommentarer:

 1. Hold da op - du mente det virkelig, da du sagde, at du ville læse flere lange romaner! Jeg er som altid evigt imponeret over din læsning, og jeg håber nu mere end nogensinde før, at min egen læseklub vil indvilget i at læse Laini Taylor i de kommende måneder!

  Selv har min januar været præget af større læseprojekter, og nok netop derfor er det ikke blevet til så mange hele oplevelser, men en masse vidunderlige halve! :)

  // www.moonlitmadness.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Det gjorde jeg nemlig ;-) Og åh, det var rart med en lang bog. En god, lang, tyk moppedreng. Det er der altså bare noget særligt over.

   Og ja! Læs endelig Laini Taylor. Til læseklubslæsning vil "Lips Touch" måske være perfekt. Jeg elskede den, og der er masser at tale om :)

   Slet
 2. Jeg var spændt på din mening om 'Daughter of Smoke and Bone'. Det er en bog, der - på papiret - ville være en middelmådig læseoplevelse for mig, men bogen tog virkelig fusen på mig, og jeg var helt opslugt af den! Jeg burde faktisk snart få læst den næste bog i serien :-)

  Jeg fik læst 16 bøger i denne måned, hvilket jo er ganske godt. Til gengæld var læseoplevelserne usædvanlig ringe, så det er klart en af de ting, jeg håber vil ændre sig i februar ;-)


  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har helt ret. Den er virkelig fantastisk, og ud fra beskrivelsen er det svært at gennemskue, hvad man egentligt går ind til. For den lyder så typisk og er det slet ikke. Jeg var vild med hele trilogien og slugte den råt!

   Og sejt med de mange bøger – en skam de ikke var mindeværdige, dog.

   Slet
 3. Lyder som en god måned! Min måned har været høj på indkøb men lav på læsning målt i færdiggjorte bøger. Jeg har Wyndhams scifi-trilogi plus The Good Soldier på vej fra Folio Society plus havde en spontan shoppetur gennem kbhs boghandlere som nettede mig Public Library... af Ali Smith, Billedhuggerens datter af Tove Jansson, lidt Michael Moorcock og Bog & ides bogudsalg købte jeg "Vi ses deroppe" af Pierre Lemaitre. Læsning har holdt sig til Brave New World i min læseklub og Public Library samt bind 5 af Stephen Kings "Det Mørke Tårn"-serie. Der medregnes dog ikke en række tegneserier som kraftigt øger min læsemængde. Håber næste måned bliver lidt bedre men tvivler da læseklubbens bog er The Children's Book af Byatt plus min andre "rester" er også bøger på mange hundreder af sider - så målet er at få dem læst. Det var så min litterære januar - jeg vil kraftigt anbefale Billedhuggerens datter. Den har nogle meget magiske noveller omkring barndommen såsom en pige og hendes fantastisk skildret og tragiske forhold til et isbjerg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har det bestemt også været! Og du er ikke den eneste, der er faldet i hos Folio og Bog & Idé. Suk.

   "Billedhuggerens datter" har jeg læst – og anmeldt her på bloggen, et eller andet sted. Den er nemlig så fin. Og så god.

   Slet
 4. Jeg fik endelige færdiglæst både "Stilstand i fuld fart" af Kim Juul samt Kim Leines fantastiske biografi "Kalak" i januar! Begge bøger blæste mig fuldstændig væk og jeg føler mig helt tom indeni nu hvor jeg er færdig med bøgerne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, hvor fantastisk. Jeg har faktisk endnu ikke læst noget af Kim Leine. Gisp.

   Slet
 5. Hvor lyder dit arbejde spændende! Jeg gik i gang med Daughter of Smoke and Bone på e-bog for et års tid siden, men gik i stå - det kunne være, at jeg skulle give den en chance til! Astrid Lindgren biografien var min far også ret glad for - den må jeg læse en dag!

  SvarSlet
  Svar
  1. Mit arbejde er så herligt! Og sikke en skam, du gik i stå. Den er ellers så god, synes jeg. Og velskrevet og fyldt med kærlighed.

   Biografien kan også kun anbefales. Meget smukt skrevet om et fascinerende menneske.

   Slet