tirsdag den 26. januar 2016

Tema-tirsdag #113: Læseklubssnak

To år og fem måneder, seksten bøger, femten møder og smukke venskaber. Så hurtigt kan min læseklub opremses. Den blev startet i august 2013 i et anfald af ønsketænkning, da jeg sendte en håndfuld håbefulde mails ud til tre piger, som jeg ikke rigtigt kendte. Alt hvad jeg vidste om Anne, Mai og Anne Nikoline var, at de boede i Odense, elskede at læse og havde bogblogs. Og i sidste ende viste det sig også, at det var alt, hvad jeg havde brug for at vide.
For efterhånden som årene er gået, er den pludselige indskydelse blevet til en tradition. De, nogenlunde regelmæssige, læseklubsmøder er et månedligt pusterum, hvor tekopper bliver tømt på rekordtid, hvor litterære metaforer og vasketøj diskuteres på lige fod, og hvor der hurtigt forsvinder mange timer. Faktisk sætter vi efterhånden halve dage af til vores læseklubsmøder. Det er altid så hyggeligt, at vi ikke kommer hjem, før det er blevet mørkt udenfor, og en eller anden udbryder noget om aftensmad.
Jeg kan blive helt rørt ved tanken om, at vi nu har mødtes i over to år og snakket løs om bøger. Om Kazou Ishiguro som vi ikke helt forstod men elskede alligevel. Om John Greens mærkværdige julenovelle som ingen af os helt kom i julestemning af. Og om Josefine Klougarts velskrevne roman, som hverken Mai eller jeg kom helt igennem. Om chick-lit, fantasy, magisk realisme og børneeventyr. Der har aldrig været et mønster for de bøger, vi har læst og diskuteret. Det har altid bare lige været, som vi har været i humør til. Og haft lyst til.
Det samme kan man vist også sige om vores møder. Ingen af os er synderligt strukturerede eller langtidsplanlæggende, og vores kalendere matcher ikke altid hinandens. Og fordi vi kun er fire, savner vi ofte et gruppemedlem, når nogen aflyser. Derfor glæder vi os til at mødes med Rikke næste gang og gøre vores firekløver til et femkløver. Det bliver uden tvivl lige så rart, som det altid har været. 

Jeg har altid drømt om at være del af en læseklub. Måske har jeg i virkeligheden ønsket mig det, lige siden jeg opdagede, at den slags fandtes. For et månedligt forum hvor man mødes og taler om bøger – bøger man har læst sammen, samtidig – har altid forekommet mig helt genialt. Og med tiden er det blevet noget helt uundværligt. Jeg er så glad for, at jeg sendte de tre mails ud, dengang for næsten to et halvt år siden. For de mails har givet tilbage i tifold siden da.
Jeg bliver ofte spurgt om, hvordan man starter en læseklub, eller hvordan man bliver del af en. Og jeg har altid lidt svært ved at svare, for jeg kunne i mange år heller ikke selv regne det ud. Lige indtil jeg en dag bare gjorde det. Jeg blev en del af en læseklub, fordi jeg fandt andre, der ville være en del af en læseklub. Og jeg fandt dem kun, fordi jeg spurgte. 
Det at være del af en læseklub er meget mere end bøgerne. Bøgerne og læsekærligheden er altid udgangspunktet; altid det vi starter med at diskutere, når vi mødes. Men emnet skifter, sommetider langsomt og sommetider hurtigt, og snakken falder hurtigt på alt fra bloggeri til arbejde, oplevelser og hverdag. Måske var det første år en lang dans for at få lært hinanden at kende – men nu kender vi hinanden så godt, at det føles trygt at tale om lige præcis det, man tænker på. Og det er dét, der gør, at jeg altid glæder mig til at møde op til et læseklubsmøde. Uanset om jeg har fået læst bogen, det hele handler om eller ej.

Er du medlem af en læseklub? Eller leger du med tanken om at blive det? 

25 kommentarer:

 1. Du er sgu sej! At du bare tager stafetten i din egen hånd og får tingene til at ske!

  Det var meningen, at jeg ville danne en, men så skete der... livet? eller måske var jeg for ustruktureret og det blev hele tiden skubbet om bagerst i hovedet. Men jeg kunne rigtig godt tænke mig, at være med i en! Men det skal helst være en, hvor man ligesom har noget til fælles - at man kan 'fungerer' med de andre personer, derfor vil jeg ikke bare melde mig til en læseklub på biblioteket fx. Der må meget gerne være noget socialt i det også.

  SvarSlet
  Svar
  1. Well, ingen andre gjorde det! Og så måtte jeg jo!

   Det er også svært det med læseklubber. Og jeg kan simpelthen ikke overskue tanken om 'tilfældig gruppedannelse' på biblioteket. Det sociale er nemlig mindst lige så vigtigt for mig – og møderne skal jo være hyggelige!

   Slet
 2. Jeg kunne rigtig godt tænke mig at en læseklub her i København. Tænker, at det også er en god lejlighed til at udvide sin horisont lidt og få læst nogle andre bøger end jeg normalt ville læse.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan varmt anbefale det! Jeg har virkelig læst mange pudsige bøger sammen med min læseklub :)

   Slet
  2. Min ultimative bogklub skulle være en kombination af bog- og strikkeklub - altså, hvor man strikker mens man snakker bøger :-)

   Slet
 3. Jeg har været med i en læseklub i snart fire år og vi er tæt på at have rundet de 40 bøger sammen. Vi er fem kvinder, der fandt sammen via Facebook og vi læser bøger i alle genre.

  I starten mødtes vi hver anden måned, alt efter hvad familie og uddannelser tillod, men det sidste årstid har vi mødtes en gang om måneden. Jeg elsker min læseklub, hvor vi udover bøgerne også lige for vendt verdenssituationen og vi tager også til bogligearrangementer sammen, som inspirationsdag på biblioteket, Krimimesse, Bogbyttemarked eller Bogforum.

  SvarSlet
  Svar
  1. 40 bøger? Hvor er det sejt! Det er virkelig bare så givende med en læseklub. Også på et socialt plan. Og det er så skønt at lave noget sammen :)

   Slet
 4. Hvor er det skørt, at din læseklub består af mennesker, du ikke kendte personligt før. Jeg troede vitterligt, baseret på dine mange søde ord om jeres hyggelige stunder, at I havde været veninder længe før i dannede klub, haha!

  Jeg har nu haft læseklub med mine skønne veninder i et år, og for et par måneder siden tilføjede vi en fjerde. Det er skønt at udfordre hinandens læsestil og tvinge nogle velovervejede tanker ud af hinanden, og ikke mindst at have en gyldig grund til at mødes en gang om måneden - og holde hinanden oppe på læsningen ;)
  Jeg kan slet ikke undvære min læseklub, nu hvor jeg har fået den, og jeg glæder mig altid til næste gang vi mødes at diskuterer en bog

  // www.moonlitmadness.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, vi lærte hinanden at kende gennem læseklubben – og det er den bedste beslutning nogensinde! :)

   Og det lyder bare herligt. En læseklub er nemlig så givende på så mange måder :)

   Slet
 5. Åh, jeg ville simpelthen også så gerne have en læseklub, og få udvidet mit læseperspektiv lidt.
  Jeg er lidt i samme bås som du var, og ved vitterlig ikke helt hvordan det skal kunne lade sig give sig. Især efter jeg er flyttet for 1 1/2 år siden, og endnu ikke kender så mange. Måske det kommer i år? :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan også kun anbefales. Det er så hyggeligt!

   Forhåbentligt kan du få startet en :) Ofte tror jeg også bare, man skal famle sig lidt frem. Måske er der læseheste på dit studie, arbejde eller lignende, som ikke taler så meget om bøger til hverdag, men som stadig elsker at læse dem? Og gerne vil diskutere dem i en læseklub :)

   Slet
  2. Hej Janni - bor du tilfældigvis i Odense? :)
   Jeg er nemlig ved at forsøge at stable en læseklub på benene i Odense og omegn, og du skal være mere end velkommen! Vores udgangspunkt bliver især litterære klassikere, måske er det noget for dig? I så fald er du i hvert fald velkommen til at kontakte mig på: nielsenrosa@hotmail.com :)

   Slet
 6. Lyder så hyggeligt!

  Har måske et lidt sjovt spørgsmål, men jeg har bemærket (og du har også skrevet det i tidligere indlæg), at du samler på Mumi porcelæn. Kunne du finde på at vise din samling frem en dag? :) Ikke video nødvendigvis men bare billeder. Jeg har en svaghed for porcelæn og Mumi fra Arabia synes jeg er noget af det fineste og finurligste ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er det bestemt også!

   Og det kunne jeg måske godt lokkes til. Jeg er ellevild med de krus og skåle!

   Slet
 7. Hej Rikke!

  Jeg bliver simpelthen nødt til at spørge, og jeg håber det er okay, jeg gør det her!
  Jeg er pt. ca. halvvejs i bachelorforløbet på litteraturvidenskab, og jeg har det sådan, at jeg ikke har lyst til at tage en kandidat bagefter, i hvert fald ikke lige med det første.
  Jeg har selv en lille drøm om at komme til at arbejde på et forlag efter endt uddannelse, og eftersom du er ansat hos Lindhardt&Ringhof, så kan det være du kan besvare mit spørgsmål.
  Ansætter forlag kun kandidater i litteraturvidenskab eller ansættes der også bachelorer?

  Mathilde

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Mathilde –

   På forlaget arbejder jeg sammen med alle mulige seje mennesker, som har mange forskellige baggrunde. Nogle har en kandidatuddannelse i litteraturvidenskab og andre i dansk, og andre har en journalistisk, økonomisk, marketingpræget baggrund. Og nogle har bare masser af god erfaring, der har ført dem hen til, hvor de er i dag.

   Som så mange andre steder, er uddannelse nok ikke den tungest vejende faktor. Det er din profil derimod – og det kommer helt sikkert også an på, hvilken stilling du drømmer om. At være redaktør i en afdeling for dansk skønlitteratur er ikke det samme, som at arbejde med marketing – eller blot at være redaktør i en afdeling for oversat skønlitteratur. Der er stor forskel på, hvilke kompetencer der vægter højest. Og jeg tror ikke, der nødvendigvis er et facit :)

   Slet
  2. Ja okay, mange tak for svaret! :)

   Slet
 8. Årh, hyggeligt! Har altid drømt om en læseklub :) Har du tænkt dig at anmelde Planen af Morten Pape her på bloggen? Er nemlig nysgerrig omkring den.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hyggeligt er lige ordet! Og det kunne jeg måske godt lokkes til. Jeg glæder mig til at læse den i næste måned!

   Slet
 9. I was in a bookclub in middle school, but then during high school and now, I couldn't find any :( but one day I'll join one or just randomly make one myself

  SvarSlet
  Svar
  1. That sounds like an excellent plan :)

   Slet
 10. Ih, du er så sød! Jeg vil vove den påstand, at læseklubben er et af de bedste initiativer, du nogensinde har taget! Det er det hyggeligste i verden! <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nemlig ægte hyggelykke <3 Jeg er så glad for, vi fik det stablet på benene!

   Slet
 11. Det lyder alt for hyggeligt!

  Jeg vil virkelig gerne starte en bogklub her i København. Jeg har allerede fundet det første medlem, så nu er vi på jagt efter 3-4 stykker mere. Såååå... :)

  Men det er virkelig en god måde at starte på, sådan at skrive til nogle interessante piger. Det må jeg overveje. :)

  Kh Pernille

  SvarSlet
 12. Jeg glæder mig sådan til at være en del af den skønne læseklub! <3

  SvarSlet