søndag den 6. marts 2016

"Magic Flutes" af Eva Ibbotson

"Magic Flutes" af Eva Ibbotson, fra forlaget Macmillan Children's Books, udgivet i 2015 (org. udgivet i 1982). 4/5 stjerner.

Den unge fyrstinde Theresa-Maria har mistet sine forældre, sit slot og sin formue. Og selv om hendes situation er forfærdelig, er Theresa-Marie ikke forfærdet. Snarere, tværtimod. For det sammenfaldne slot og de manglende penge betyder, at hun ikke behøver at leve som en fyrstinde. I stedet kan hun leve frit – uden regler, indsnævrende etiketter og krav. Hun kan leve akkurat, som hun ønsker.
Theresa-Marie søger derfor mod hendes store passion; den østrigske opera og dens kunstermiljø. Hun bliver ansat som en syerske i et lille operahus og lever under navnet Tessa, uden hendes inderkreds aner noget om titlen, der hører til hendes navn. Hun er lykkelig i sin ydmyge tilværelse; for selvom hun sulter, har hun musik, lyset, kostumerne og en lille flig af skønhed.
Alt dette ændres dog, da millionæren Guy Farne træder ind i operasalen for at lede efter underholdning til sine overklassesgæster. I samme øjeblik deres to veje krydses, begynder Tessa at genoverveje sit simple liv, der for evigt udelukker hende fra Guys verden af glamour, glimmer og penge.

What are the stars if i am not gazing at them with him? What is beauty except something we share?

Eva Ibbotson skriver som en barndomsdrøm. Operasangernes stemmer giver genlyd gennem bogen, kjolerne bruser, lysekronerne glitrer om kap med forlovelsesringe, juveler og forfaldent guld. Tessa tier stille, selvom hendes hemmelighed kan ændre alt. Guy Farne kaster ét enkelt blik på hende, og forelskelsen er i luften. Udfaldet er hele tiden klart, men vejen dertil involverer opkøb af et slot, et bjørneangreb, et uforudset frieri, pengemangel og et teaterselskab der er ved at ødelægge sig selv indefra på grund af dårlig planlægning og endnu dårlige økonomi. Bogen er en farce, et kaos, og efterlader en sukkersød eftersmag. Det er en skyldig fornøjelse, når den er allerbedst; en flødeskumskage med lyserødt krymmel, som er så kvalmende sød, at det gør ondt i tænderne. Og som sommetider er lige, hvad man er i humør til.

"Magic Flutes" er sådan en bog, jeg ville have elsket at læse som barn. Den er overdramatisk og samtidig vildt åbenlys, fyldt med overdådige beskrivelser og hovedpersonen er endda en hemmelig fyrstinde. Det er en pigedrøm, og det er en fantastisk pigebog. På sin vis mindede Eva Ibbotson mig om en mere dramatisk L. M. Montgomery – sentimentaliteten er der og eksisterer side om side med idéen om skæbne, forudbestemt kærlighed og øjeblikkelig forelskelse. Begge forfattere er kendt for deres lyserøde følelsesunivers, og begge forfattere har skrevet bøger, der vil få ungpigehjerter til at hamre.

Yes," he managed to say. "You can be my Star Sister. You can at least be that.

Tessa er en dydig, handlekraftig hovedperson. En typisk skabelon fyldt med godhed og charme. Hun gør altid, hvad der er bedst for andre – og har det helt med at glemme sig selv i forbifarten. Hun lever i sult og fattigdom for at beholde sit garderobejob, og når hun tager til bal hos sin familie er det i skjul – bange for at blive afsløret som garderobepige på slottet, og bange for at blive afsløret som royal i garderoben. Hun lever et dobbeltliv, og Guy Farner gør det ikke lettere.

Det sjove er, at Guy Farner gør sin entré som en skurk i stedet for en helt. Han vil købe Tessas elskede hjem, og romancen mellem ham og Tessa er fra start usandsynlig. Men på trods af forhindringer, hemmeligheder og vilde bjørne er det hele tiden meningen, at de skal finde sammen. De er, i følge Ibbotson, skabt for hinanden. 
Jeg nød at læse "Magic Flutes". Det var et lyserødt eventyr med en ægte lagkageslutning. En ægte feel-good roman til enhver regnvejrsdag. Sød og fjerlet. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar