onsdag den 19. oktober 2016

Social læsning; Dewey's Read-a-Thon

Hvad skal du lave på lørdag? Jeg skal læse, og jeg skal ikke læse alene. Jeg har nemlig revet 24 timer ud af min kalender for at være med, når startskuddet for Dewey's Read-a-Thon lyder lørdag klokken 14.00, og hele verden griber bøgerne. Og hvis du på nogen måde kan finde tiden til det, vil jeg inderligt opfordre dig til at læse med.

Der eksisterer et bånd mellem bogelskere, som er svært at forklare. Og alligevel er det så tydeligt. Man mærker det, når en fremmed går forbi med ens yndlingsbog, og man øjeblikkeligt synes om vedkommende. Man mærker det, når en bekendt begynder en samtale med ordene "Har du læst ... ?". Man mærker det i køen til bog-filmatiseringer, man mærker det ved tilfældig øjenkontakt i boghandlen, eller når en gæst træder ind i ens lejlighed og styrer direkte mod bogreolen.
Der findes også særlige ting, der kun giver mening for bogelskere, og som forekommer resten af verden skrupskøre. Som f.eks. når man bruger en eftermiddag på at løbe rundt på en kost og jagte en bold i selskab med små børn til Odenses Harry Potter-festival. Eller når man rejser land og rige rundt for at møde en amerikansk stjerneforfatter. Eller når man river en hel weekend ud af sin kalender for at læse. 
Dewey's Read-a-Thon er en af de ting, der er svære at forklare for det ikke-bogelskende folk. Og med god grund; for basalt set er det bare en læseudfordring, der går ud på at læse i 24 timer og blogge/tweete/instagramme om det undervejs. Konceptet lyder ikke synderligt imponerende – og det er det egentligt heller ikke – men det er sådan en vigtig begivenhed alligevel. For læseudfordringen samler bogelskere fra hele verden via hashtags og fastsatte tidspunkter. På Twitter opstår der korte samtaler og små "den har jeg også læst!"-kommentarer, på Instagram uploades et virvar af billeder af læsestunder med kaffe, varm kakao og opslåede bøger, og på blogs over hele verden dokumenteres læsefremskridtet løbende. Læsningen bliver forvandlet til noget socialt – til noget man gør i fællesskab og er sammen om. Og det er deri, magien består.

Dewey's Read-a-Thon starter på lørdag klokken 14 og slutter på søndag klokken 14. Udfordringen indebærer 24 timer dedikeret til læsning og bogsnak, og man kan strukturere dem akkurat som man vil. Hashtagget #readathon (og for danske læsere #readathondk) hjælper deltagerne med at finde hinanden på Instagram og Twitter og sikrer en masse sjove samtaler undervejs.
Jeg deltager selv for ottende gang på lørdag. Jeg glæder mig til at læse en masse bøger, men jeg glæder mig allermest til at dele læsningen med andre undervejs. Jeg satser ikke på at holde mig vågen i 24 timer, men jeg vil holde ud så længe, jeg overhovedet kan.
I kan følge mit læsedøgn her på bloggen, hvor jeg vil oprette et opdateringsindlæg, på Instagram hvor jeg vil dele stemningsbilleder og på Twitter hvor jeg vil skrive løs om søvnunderskud og antal brugte tekopper.

Vil du være med? Læs mere om eventet her og tilmeld dig her

1.546 sider fordelt på 6 bøger. Det er, hvad jeg planlægger at læse på lørdag. Det lyder af helt uoverskueligt meget, men mine erfaringer siger mig, at tiden kommer til at flyve afsted, og siderne næsten vil vende sig selv. Hvis jeg har valgt de rigtige bøger, altså.
Det kommer altid bag på mig, hvor meget man reelt kan nå at læse på 24 timer, hvis blot man fordyber sig og sætter verden på pause.

Min læsestak består af disse bøger;
 • "Lydia – The Wild Girl of Pride and Prejudice" af Natasha Farrant som jeg skal synkronlæse med Anne Nikoline. Det er den første bog i min læsestak, og jeg tror, det bliver den perfekte start. Den virker letlæst og sød – og jeg glæder mig til at udveksle kommentarer med Anne Nikoline undervejs i læsningen. 
 • "The Call of the Wild" af Jack London er sådan en bog, jeg har drømt om at læse længe. Det er en børneklassiker, som fortæller historien om en hund ved navn Buck, som pludselig får ændret sin tilværelse og går fra familiehund til slædehund midt i den nådesløse natur. Det er en kort bog, men efter sigende en smuk bog. 
 • "Monster" af Patrick Ness gemmer jeg til mørket falder på. Det er en mørk fortælling om sygdom, sorg, tab og andre hverdagsmonstre. Ganske dyster og oktoberpassende – og fyldt med smukke illustrationer, som uden tvivl vil få læsningen til flyde lidt hurtigere.
 • Da det gik op for mig, hvor lavt mit samlede sidetal var, fandt jeg på en nødløsning. "The Wizard of Oz"-bøgerne af Frank L. Baum har jeg længe haft stående ulæst. Eller, jeg har læst den første bog i serien, men aldrig de resterende. Det vil jeg forsøge på lørdag. Første bog var et eventyr, og jeg glæder mig til at få resten med.
 • "Olalla" af Robert Louis Stevenson og "The Life of a Stupid Man" af Ryūnosuke Akutagawa er to korte bøger fra Penguins Black Classics-serie. Perfekte som afveksling og læseafbræk i Oz-læsningen.
Deltager du i lørdagens læsemarathon? I så fald, hvor kan jeg følge dig? Har du planlagt din læsestak – og hvad glæder du dig mest til at læse? Har du planer om at læse hele natten, eller foretrækker du at sikre din nattesøvn undervejs? 

22 kommentarer:

 1. Åh, jeg troede af en eller anden grund slet ikke, at du læste med i denne omgang. Hvor bliver det bare dejligt at følge med herinde endnu en gang! Det er bare sådan en herlig weekend, selvom det på "papiret" virker fjollet. Min nye studiegruppe kiggede i hvert fald noget mystisk på mig, da jeg fortalte om feriens læseplaner ;)

  God læselyst!
  // www.moonlitmadness.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nemlig fjollet og så svært at forklare! Men det er også så hyggeligt. Jeg elsker det virkelig :)

   Slet
 2. Først troede jeg den med hunden var noget med en kat, og tænkte ej, endnu en bog jeg som kattemenneske skal have fat i, indtil jeg læste hvad den handlende om :)

  Glæder mig til at følge dig :)

  Ha' et dejligt læsedøgn-

  SvarSlet
  Svar
  1. Ah, ja selvfølgelig! Nej, det var om en hund – desværre har jeg næsten lyst til at sige, for jeg er også selv kattemenneske :)

   Slet
 3. Jeg er med for allerførste gang efter at have fulgt med hos dig i årevis. Read-a-thon lyder som det hyggeligste i verden, og jeg har inviteret en veninde til at gøre mig selskab, fundet læsestakken frem og planlagt æbletærte. Jeg er ikke spor god til sociale medier, men jeg har da en instagramprofil (@signeplatz), hvor jeg gerne vil være med til at dele læseglæden. Jeg planlægger at læse lidt af hvert, men mest af alt glæder jeg mig til sidste bind af Knausgårds Min Kamp og til at krydre med lidt digtlæsning undervejs. Jeg følger selvfølgelig også med her hos dig :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor dejligt, Signe! Levede det op til dine forventninger? Det er simpelthen bare det fineste koncept :)

   Slet
 4. Det slår mig, at jeg også kun har læst den første af Oz-bøgerne... jeg vidste ikke, der var flere :-)

  Glæder mig til at følge dig på lørdag. Jeg ser frem til at bygge en 'læse-rede' i stuen og ellers fordybe mig i bøgerne...


  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er hele 14 (14!!!) bøger i serien. Er det ikke vildt?

   Læserede lyder helt perfekt. Og så oplagt.

   Slet
 5. Sikke en dejlig stak bøger, som du har udvalgt til på lørdag! Åh, "The Wizard of Oz" bøgerne har jeg hørt så meget godt og fortryllende om. Glæder mig til, at høre hvad du syntes om resten af bogen.
  Ser frem til, at følge med i dit læsedøgn på lørdag :)

  SvarSlet
  Svar
  1. I lige måde, Karina! Det er så herligt at kunne følge hinanden undervejs :)

   Slet
 6. Jeg kan desværre ikke være med denne gang, men jeg vil heppe fra sidelinjen! Tak for #readathondk hashtagget, det kendte jeg ikke.

  Dejlige bøger du har udvalgt - nyd det hele lidt for mig også ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nemlig rart at få de danske tweets samlet :) Ret smart!

   Slet
 7. Dejligt, at du også deltager i år. Jeg glæder mig til at følge med :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nemlig altid så hyggeligt :)

   Slet
 8. Jeg deltager for tredje år i træk. Synes, at det altid er så hyggeligt. Dog ved jeg ikke om jeg kan holde mig vågen hele natten. 😊
  Jeg skal i hvert fald læse Frankenstein og Stolthed og fordom, og så jeg se om jeg når flere.
  Det er nok Frankenstein jeg er mest spændt på, da det er første gang jeg læser den.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også bare smadderhyggeligt! Og sikke nogle skønne klassikere, du har på din læseliste. Fik du læst begge? :)

   Slet
 9. Ih, jeg glæder mig til at følge dit læsedøgn <3
  Jeg læser også selv med og jeg glæder mig rigtig meget til at komme igang! Ida og jeg starter også ud med at synkronlæse, denne gang "Miss Peregrine's Home for Peculiar Children"

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, sykronlæsning er så herligt! Og jeg vil så gerne se Peregrine-filmen!

   Slet
 10. Jeg glæder mig til at høre dine meninger om resten af bøgerne i Oz serien, for jeg har også selv længe kigget på den udgave, men fordi den 'kun' er de første 5 bøger, så har det holdt mig lidt tilbage. Kan ikke huske hvor mange bøger der rent faktisk er, men mener bestemt det i hvert fald er mere end 5. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er nemlig 14 bøger i serien. Pyh, det er mange! Jeg tror ikke lige, jeg får dem læst lige foreløbig. Men 5 er også en god start :)

   Slet
 11. Hej Rikke
  Pga. dit indlæg besluttede jeg mig i sidste øjeblik for at deltage for første gang. Nåede derfor ikke at forberede mig særlig godt (næste gang skal jeg helt sikkert have nogle bøger med som er mere letfordøjelige), men det var virkelig fedt at være med og følge med i andres læsning på de sociale medier.
  Så tak fordi du fik mig i gang og tak for at være så stor en læse-inspiration :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Betina –

   Åh, det er jeg så glad for at høre. Det er nemlig en skøn ting at deltage i – man føler virkelig, man er sammen om læsningen :) Og det er altså en skøn følelse.

   Tak til dig fordi du følger med :)

   Slet