fredag den 23. december 2016

"The Santa Klaus Murder" af Mavis Doriel Hay

"The Santa Klaus Murder" af Mavis Doriel Hay fra Poisoned Pen Press. Udgivet i 2015 (org. udgivet i 1936). 3/5 stjerner.

I England taler man ofte om såkaldte cozy crimes. Uden at være ekspert på området, er det vist en betegnelse for hjemlige detektivhistorier; om romaner med opklaringer og forviklinger krydret med piberøg, ternede tæpper og småkager. Om forbrydelser i hjemmet, hvor forbrydelsen egentligt ikke er i centrum, og fokus i stedet er de humoristiske fadæser, de mistænkte kaster sig ud i. Sådan en bog er "The Santa Klaus Murder" af Mavis Doriel Hay.
Bogen er skrevet som en slags efterforskning, og dens første kapitler er vidneforklaringer på, hvad der er sket hvornår. Scenen er en familieforsamling i anledning af julen. Familien Melbury er valfartet til den smukke familiejendom, Flaxmere, hvor Sir Osmond Melbury bor. Næsten alle spekulerer på Sir Osmonds ventende testamente, og da han bliver skudt, har næsten alle et motiv. Alle pånær den gæst i julemandskostume, som er den hovedmistænkte i sagen ... 
There is a tacit understanding among the Melburys that there shall be no more family gatherings at Christmas time at Flaxmere.
Det her var en virkelig sjov bog. Og en meget mærkelig bog. Lige dele familiedrama, opklaring og endeløst renderi gennem utallige stuer gjorde den let at læse. Selve politiets opklaringsarbejde er håbløst dysfunktionelt, og det tager flere dage for politiet overhovedet at få gennemsøgt huset. Vidnerne er forvirrede familiemedlemmere, der alle anklager hinanden og skjuler noget selv, og alle de vigtigste afsløringer kommer altid fem minutter for sent. Det er en farce. Men en ganske morsom en af slagsen.
Jeg er ikke selv den store krimilæser og har bestemt aldrig tænkt på krimier som hyggelig læsning; men jeg er tilbøjelig til at overgive mig og indrømme, at denne engelske cozy crime faktisk var ganske hyggelig læsning. Den er hverken nytænkende, sindsoprivende spændende eller umulig at regne ud; men den var til gengæld vidunderligt britisk, pudseløjerlig og morsomt tidsfordriv. 4 kommentarer:

 1. Det lyder som en spændende og hyggelig bog! Det er dog en noget fængende titel. Den må komme på julelæselisten til næste år :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan klart anbefale den, hvis man er til hyggekrimi á la Sherlock Holmes :)

   Slet
 2. Jeg var lidt skeptisk mht. en julekrimi, men den lyder faktisk ganske hyggelig :-)

  Rigtig god jul! Håber du får nydt juledagene i fulde drag.


  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er ganske fin. Al det 'farlige' og 'drabelige' er selvfølgelig vildt underspillet, så man nærmest glemmer, det er et mord, der tales om. Det er vældig hyggeligt!

   Også den bedste jul til dig. Gid du får de bedste dage!

   Slet