torsdag den 17. april 2014

“One doesn't read Jane Austen; one re-reads Jane Austen.”

Sandheden er, at jeg aldrig bliver færdig med Jane Austen. Hendes seks romaner bliver ved med at jage mig, ved mig at påvirke min læsning og ved med at lokke mig tilbage. Det er bøger, jeg læser og har læst i mange år; og dog er de ikke færdiglæste. Jeg ved, der endnu er detaljer, jeg har overset, dobbeltbetydninger jeg ikke har fanget, smukke passager jeg ikke har sukket nok over og morsomme små krumspring, jeg slet ikke har nydt til fulde. Der er altid mere at finde og mere at genlæse. Der er altid noget at vende tilbage til, og at åbne en Jane Austen roman føles næsten ligesom at komme hjem.
Jeg forbløffer altid min omgangskreds af bogelskere, når jeg med lethed kan nævne en yndlingsforfatter og en yndlingsbog. Og måske er det også mærkeligt, når man overvejer antallet af yndige læseoplevelser og dygtige forfattere, der vandrer gennem litteraturhistorien. Men ikke desto mindre er det sandt; ingen forfatter har indtaget mit hjerte så fuldkomment som Jane Austen.

Med tiden er min beundring vokset til en slags besættelse. Jeg er blevet en mærkværdig samler, der ikke blot læser Austens bøger igen og igen, men også alle mulige andre bøger, der blot har den mindste relation til hende. Intet kan føre mig så hurtigt op til skranken i en bogbutik som en bog med Austen-referencer i titlen. Jeg er håbløs og fuldstændig ukritisk. Og jeg kan ikke være den eneste.
Markedet for Jane Austen-relaterede bøger er svimlende stort. Alt fra usandsynlige fanfictions (med Mr. Darcy som vampyr? Anne Elliot som marathonløber? Elizabeth Bennet som zombie?) til litterære studier, biografier og memoirs om dedikerede Austen-læserliv udgives på årlig basis. Der findes uoverskueligt mange, ligesom jeg, der er fanget i en Austen-boble. Noget ved det hun skrev indeholder en universel appel, og hendes romaner udøver stadig en dragende magi 200 år efter deres udgivelse. Hendes ord er udødelige.

I videobloggen nedenfor fremviser jeg de Jane Austen-relaterede bogtitler, jeg har købt på det seneste. Hvad med jer? Har I en yndlingsforfatter, I heller ikke kan modstå? Et forfatternavn der omgående får jer til at købe bog efter bog?

26 kommentarer:

 1. Gud, den "Volume the First" er dog fantastisk. Jeg sidder og bliver helt glad på dine vegne!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er virkelig også jubellykkelig over den. Åh, altså.

   Slet
 2. Jeg elsker simpelthen din Jane Austen glæde. :0) Volume the First er bare et totalt must have, og det var også totalt insta love for mit vedkommende da du viste den fine Jane Austen coffeetable book. <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er du sød! Jeg elsker også at fortælle om den :) .. Og du har helt ret; begge bøger er guldfund!

   Slet
 3. Åh, hvor er det bare nogle vidunderlige bøger! Jeg sidder her og bliver helt misundelig :o) Men jeg bliver også helt glad inden i, for jeg kan sagtens sætte mig ind i din passion for Jane Austen.

  Jeg har selv overvejet af købe "A Jane Austen Education", så jeg glæder mig til at høre hvad du synes om den. "Volume the First" er da også bare helt fantastisk. Den må jeg eje!

  Jeg har flere "yndlingsforfattere", men Jane Austen er uden tvivl min største favorit. Jeg får, ligesom dig, heller aldrig nok af hendes romaner eller hele det univers, hun levede i og skrev om.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nemlig sådan en fin stak; jeg knuselsker hver og en for deres forskellige Austen-relationer. Jeg er så glad for, du deler Austenpassionen med mig :) Hendes romaner er universer i sig selv, som man gladeligt vender tilbage til og læser om. Det er fantastisk.
   Og jeg glæder mig meget til at læse "A Jane Austen Education", særligt fordi den lyder så fin og tilpas anderledes. "Volume the First" er en skat uden lige, og jeg kan varmt anbefale dig at bestille den hjem. Af en eller anden grund får det at kigge på Austens håndskrift mig til at føle mig "tættere" på hende på en eller anden måde. Det bliver mere virkelig, y'know? :)

   Slet
 4. Hej Rikke. SIkke et, som altid, fint, finurligt og meget gennemarbejdet indlæg. Jeg er desværre ikke så god til, at læse engelske bøger, og derfor går mange af disse smukke bøger desværre min næse forbi. Desværre kan jeg ikke finde Jane Austens bøger på dansk i en smuk indbinding - er de danske udgivere bare ikke så "gode til det", eller leder jeg et forkert sted mon ?

  En enkelt ting jeg ville ønske var gjort anderledes, er klippene i din video. Der er rigtig mange, og specielt når der klippes inde midt i en sætning er jeg ved, at få fnidder :-) Men ikke desto mindre er det et dejligt oplæg, og det er skønt, at du tager dig tiden til, at lave videoerne, som vi er mange der elsker, at se :-)

  Rigtig dejlig påske til dig !

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for dine søde ord :) .. Du har nok ret i, at mange af bøgerne er umulige at opdrive i tilsvarende indbindinger på dansk. De danske forlag er desværre ikke så gode til at gøre noget ud af deres bogdesign; og det er sådan en skam. Lindhardt & Ringhof har dog udgavet en fin nyoversættelse af Emma, som jeg meget godt kan lide. Jeg har faktisk skrevet om den før, lige her; http://paperbackcastles.blogspot.dk/2013/06/konkurrence-2-min-yndlingsforfatter.html
   "Death Comes to Pemberley" er også udgivet på dansk under titlen "Døden kommer til Pemberley", og den er faktisk også meget fin at kigge på :)

   Du har helt ret, der er rigtig mange klip i den her video! Det har noget at gøre med, at jeg havde 18 minutters sammenhængende snak om Jane Austen (begejstret type :p), og blev nødt til at skære halvdelen væk før videoen blev for lang. Det er lidt en skam, men jeg håber, det går alligevel :)

   Jeg håber også, du havde en skøn påske!

   Slet
 5. Ih, de ser helt vildt spændende ud alle de Jane Austen bøger. Death Comes to Pemberley læste jeg sidste år og syntes det var lidt spøjst at læse og Lizzie og Darcy igen på den måde, men samtidig var det også bare fantastisk at være tilbage i den verden igen.
  Jeg elsker også Jane Austen meget, dog nok ikke så meget som dig kan jeg fornemme, men hun har en særlig plads i mit boghjerte uanset hvad. Det er lidt sjovt, for før jeg skrev projekt om Pride and Prejudice på studiet hadede jeg den historie, men nu knuselsker jeg den og resten af det Austen jeg har læst. Jeg mangler stadig at læse et par stykker af hendes endnu, men jeg føler det er den slags der bedst passer til en kold regnvejrsdag med en kop varmt at drikke mens man sidder under tæppet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder dejligt med "Death Comes to Pemberley", jeg glæder mig meget til at læse den og netop blive genforenet med den verden, jeg holder så meget af.
   Jeg tror, du har ret i, at Austens romaner kun bliver bedre efter, man fordyber sig i dem. Der er så meget at hente, og hvis man beskæftiger sig koncentreret med dem, opdager man hurtigt, hvor værdifulde de er. Sådan havde jeg det også, da jeg skrev BA om "Persuasion" :)
   Og jeg er næsten misundelig over, du endnu har et par af hendes bøger til gode. Hvilke er det? Og det scenarie du beskriver, lyder bare helt idyl-perfekt :)

   Slet
 6. Jeg er en af dem, der endnu ikke har begivet mig ind i Jane Austen's verden - udover at jeg har set filmen Pride and Prejudice. Hvilken en af hendes bøger vil du anbefale jeg starter med? Jeg har haft kigget på Jane Austen: Seven Novels, både fordi jeg godt kan lide ideen med at have bøgerne samlet, men også fordi jeg er vild med Barnes and Nobles indbindninger. (http://www.saxo.com/dk/jane-austen-seven-novels_jane-austen_skindindbundet_9781435103191)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, du har virkelig noget at glæde dig til! Jeg tror, de fleste starter med "Pride and Prejudice", som du jo også har set på film. Selv startede jeg med "Northanger Abbey", som jeg virkelig varmt kan anbefale dig at forsøge dig med; den er så vittig og hyggelig; så sød og fin.

   Jeg ejer faktisk den bog, du linker til, og jeg elsker den. Så fin og yndig. Det er rart at have alle Austens samlede noveller, dog ved jeg ikke helt, hvor hensigtsmæssig bogen er til almindelig hyggelæsning. Den er meget massiv :)

   Slet
 7. Tracy Chevalier og Sarah Dunant er mine absolut favorit forfattere og har efterhånden alle deres bøger. Kan simpelthen bare ikke lade vær :D
  Jane Austen er også fantastisk, men siger mig bare ikke så meget, som de overnævnte forfattere, dog er det da en forfatter jeg gerne læser igen og igen ;D

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er så skønt at have det sådan! At man kan vende tilbage til den samme glæde igen og igen :)

   Slet
 8. uuuh har det med Frida Kahlos dagbog som du har det med volume the first - det er også kopi af kahlos håndskrift, tegninger osv - det er fantastisk!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er virkelig fantastisk! Og SÅ fascinerende.

   Slet
 9. Du er simpelthen så fin, Rikke. Jeg knuselsker din blog.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er du sød. Hjertekram & tak!

   Slet
 10. Dine Austen-indlæg er simpelthen de bedste; det er en evig fryd hver gang. Jeg glæder mig sådan til at dykke ned i Austens egen personlige bog med overstregninger og ufuldkommenheder. Det bliver bare så spændende!

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, det er jeg glad for, du synes! Jeg nyder også at skrive dem! Og ja, "Volume the First" er simpelthen det mest enestående fund, jeg længe har gjort mig!

   Slet
 11. Dejligt blogindlæg - og jeg kan sagtens sætte mig ind i din passion for Jane Austen. Jeg kender også det med, at visse forfattere kan man læse igen og igen og også alt, der har den mindste relation til dem :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak. Og lige præcis; det er så skønt at kunne vende tilbage til den glæde, bøgerne (og forfatteren) giver en.

   Slet
 12. Smukke billeder og bøger som altid, Rikke. Det kunne være meget spændende, hvis du ville vise hele din samling af Jane Austen bøger frem? :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :) Og ja, det vil jeg bestemt overveje at få gjort :)

   Slet
 13. Wow, det var mange Austen-bøger. Og hvor er de flotte! Kender du også denne? Den er ret sjov at læse i - også selvom man har en kæreste: http://www.amazon.co.uk/Jane-Austens-Guide-Romance-Regency/dp/0755314638/ref=sr_1_6?ie=UTF8&qid=1397931428&sr=8-6&keywords=lauren+henderson

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er en pæn lille stak! Men yndige er de helt bestemt.

   Og nej altså, hvor er den fin. Der findes så mange sjove Austen-relaterede bøger :)

   Slet