tirsdag den 15. april 2014

Tema-tirsdag #46: Bogskønhed, værk og tekst

Min forkærlighed for kunstfærdig skråskrift, sarte pastelfarver og matte gulddetaljer har efterhånden ændret mine bogkøb til en spejdende disciplin. Når jeg først beslutter mig for at tilføje en ny titel til min bogreol, starter en omfattende opdagelsesrejse gennem samtlige internetsider og boghandlere for at finde den smukkeste udgave overhovedet muligt. Jeg googler til mine fingre er følelsesløse og bevæger mig gennem et ocean af muligheder. Sommetider må jeg give op og købe en paperbackudgave med filmtryk på, mens jeg andre gange må bekæmpe en lyst til at købe ti smukke versioner af den samme fortælling. Ikke desto mindre afspejler hver eneste bog i min bogreol et bevidst valg foretaget med kærlig omtanke. Med tiden er bogens ydre form begyndt at spille en større og større rolle; og hvad der i andres øjne virker som en mærkelig besættelse, er for mig en essentiel del af bogglæden selv.
Men hvorfor? Hvorfor spiller bogens indpakning en så stor rolle, når det er teksten, der bør være i fokus? Er en bogs forside ikke blot et marketingstrick, et blikfang der skal lede os videre til det væsentlige, til teksten selv? Jeg bliver ofte stillet så mange kritiske spørgsmål - og for mit vedkommende ligger svaret altid i definitionen af forskellen mellem bog og tekst.

En bog er nemlig ikke lig med en tekst, tværtimod er en tekst en del af en bog. Teksten er udgjort af sammensatte bogstaver, der kan læses, tydes og forstås - teksten er værket, forfatterens produkt og læserens drømmeunivers. Men teksten er ikke en bog.
Tekst kan antage alverdens former, udleveres på kopiark, sendes i en mail, opspores i gamle håndskrevne manuskripter eller blive sunget, udtalt og oplæst. Når vi siger ordet 'tekst', tænker vi blot på en abstrakt samling af bogstaver, men når vi siger ordet 'bog', tænker vi på et specifikt objekt. Bogen indkapsler teksten i en lukket helhed, og den gøres dermed til noget håndgribeligt. En bog er derfor mere end dens tekst; en bog er fornemmelsen af tyngde, lyden af bladrende sider, limen i indbindingen og farven på forsiden. 
Når jeg taler om bøger og i særdeleshed bogskønhed, taler jeg derfor om bogen som en helhed; et objekt der indkapsler teksten mellem forside og bagside. Tekst ændres basalt set aldrig i dens udgivelser - hvorimod bogen selv er en form. Og spørgsmålet bliver derfor blot, hvilken form man foretrækker.
Min pointe er, at bogens form ikke er ligegyldig, da bogen netop er en form i sig selv. Man kan sagtens værdsætte bogen som et smukt objekt uden at minimere teksten, der gemmer sig indeni. Bogskønhed og tekstskønhed er ikke synonymer; men sommetider lapper de blidt ind over hinanden, når duften af en ny bog eller følelsen af en tyk bog i skødet, bidrager med noget til læseoplevelsen. Når jeg betegner mig selv som en bogelsker, betyder det, at jeg både elsker at træde ind i historieuniverser, og at jeg elsker lyden af knitrende sider mellem mine fingre. Jeg elsker helheden; teksten i bogen og bogen udenom teksten. Jeg opsporer ikke smukke bøger, fordi jeg blot vil eje dem; jeg opsporer smukke bøger, fordi jeg vil læse dem i den udformning, der tiltaler mig mest.

Betyder bogskønhed noget for jer, eller synes I, det er fuldstændig irrelevant? Betragter I bøger som smukke objekter, eller tænker I på dem som rene tekster? Har I også bøger i jeres samling som I ynder at beundre for deres udformning? I så fald, hvilke?
I videobloggen nedenfor fremviser jeg nogle elskede skatte fra min bogsamling og fremhæver noget træk, jeg synes er særligt henrivende i deres bogdesign. 

Dette indlæg er i øvrigt en refleksion over Idas meget fine og velformulerede spørgsmålstegn, som I kan læse lige her.

20 kommentarer:

  1. Godt indlæg. Bliver tit drillet med at jeg dømmer en bog på omslaget, og har egentlig skammet mig lidt over det - indtil jeg læste dette. Du har fuldstændig ret i, at bogens ydre bidrager til læseopvelsen, og det er altså bare mere lækkert at sidde med en barnes and noble leatherbound end en billig paperback!

    SvarSlet
    Svar
    1. Lige præcis! Det er en del af helheden; og for mig er det en vigtig del!

      Slet
  2. Tror du skulle møde min niece. Som tre årig insisterede hun på jeg skulle læse højt af de bøger hun syntes var fine. Ingen argumenter om at de var skrevet på et andet sprog kunne få hende til at ændre mening. Først da jeg havde læst tre sider tæt skrevet engelsk højt gav hun op.

    ...og valgte så næste bind i serien. Vi læste yderligere en side og så bøjede hun sig og tog en knapt så fin bog på dansk.

    SvarSlet
  3. Simpelthen så godt skrevet. Mange siger jo at man ikke skal dømme en bog på dens omslag og bevares, det skal man nok heller ikke altid. Men et "grimt" omslag eller grim indbinding kan ændre måden man ser bogen på. Måden man læser den på, da førstehånds indtrykket er blevet trukket i en negativ retning.

    Dog må jeg indrømme jeg gerne går efter den billige version, men det er simpelthen fordi jeg ikke har råd. Havde jeg råd stod der kun leatherbound bøger i min reol, men må gang på gang prioritere om jeg vil læse bogen eller ej og der vinder min nysgerrighed altså :o

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er helt enig. Hvis indpakningen var ligegyldig, ville vi vel allesammen læse kopiark i stedet. Men det er ikke ligegyldigt; langt fra.

      Og jeg forstår dig så udmærket! Sommetider køber jeg også bare paperbacks, vil jeg vil læse bogen i en fart :)

      Slet
  4. Da jeg var yngre, var jeg ligeglad, men de senere år har jeg fokuseret mere på bøgernes udseende. En forside siger ofte en del om bogen og hvilken læseoplevelse, man kan forvente, så bogforsider kan godt påvirke, om jeg har lyst til at læse en bog.

    Eftersom jeg langt oftere køber bøger nu (i forhold til tidligere), så går jeg også mere op i, om det er en god udgave, jeg vælger - dvs. en forside behøver ikke at være smuk, men den skal passe til historien. Jeg er - som du nok har gennemskuet - ikke nær så meget til smukke ting (eller i hvert fald ikke så meget til 'feminin skønhed'), men jeg sætter stor pris på en bog, der er flot indbundet, og derfor har jeg for eksempel investeret i flere læderindbundne bøger i løbet af de sidste års tid, ligesom jeg pt. er på udkig efter en flot hardback-udgave af 1984 af George Orwell. Jeg har en dansk paperback-udgave, men jeg vil gerne have en flot engelsk hardback-udgave - jeg er bare endnu ikke faldet over en udgave, jeg bare må eje ;-)

    Må du få en skøn påske med masser af læsetimer!

    Mvh.
    Den lille Bogblog

    SvarSlet
    Svar
    1. Ah, jeg var helt sikkert også mere ligeglad, da jeg var yngre. Min besættelse overfor bogdesign satte først ind for 4 års tid siden, tror jeg..

      Det er nemlig noget, man pludselig begynder at prioritere! Noget man vil investere i, og et eller andet sted er det måske naturligt nok. Når man bliver ældre bliver man ofte lidt mere kvalitetsfokuseret (på mange områder også mht. tøj mm.), og jeg vil hellere bruge en sum penge, på noget jeg ved, jeg vil elske, end at købe noget her og nu, og så længdes efter noget andet.

      Held og lykke med jagten af 1984. Jeg tror faktisk kun jeg har set én paperbackudgave, jeg har lyst til at eje. Den bliver ikke udgivet så fint endnu, desværre.

      Og i lige måde! Jeg håber, din påske bliver helt fantastisk :)

      Slet
  5. Hvor er det skønt, at få uddybet din holdning til dette emne yderligere.
    Det er sådan nogle gode tanker du har!

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak du fine! Og tak for inspirationen i øvrigt :)

      Slet
  6. Hvilken udgave er det du har af Three Men in a Boat? Den ser ret fin ud på videoen.

    Jeg synes flotte bøger er skønt! Men når det så er sagt, så synes jeg, at der er kommet en tendens til, at man køber alle smukke bøger i en serie, uanset om man har intentioner om at læse dem eller ej. Altså, hvis vi taler om en serie på 50, hvor man vil læse 48, så er det fuldt forståeligt, men hvis man kun vil læse 5 af dem, så synes jeg egentlig, det er lidt fjollet. Så skulle man måske finde en anden serie, hvis man vil have ens bøger :) Jeg synes ikke, man skal købe smukke bøger for udseendets skyld alene, men en kombination af både indhold og udseende :) Måske er det kun mig, der har lagt mærke til det på min vej.

    Jeg er jo begyndt at samle på Word Cloud Classics, men kun de bøger, jeg vil læse. Derfor har jeg også et princip om, at jeg kun må købe nye af dem, når jeg har læst dem, jeg har. Lige nu har jeg to af dem på vej :)

    Det bliver irrelevant for mig, når jeg finder en bog, jeg virkelig ønsker mig og ikke helt kan finde, men ellers er jeg begyndt at gå lidt op i det. Jeg kan mærke, at selvom jeg måske kan få 4-6 bøger for 200 kr., så er lykken bare større, når jeg får en eller to flottere bøger til samme pris - og det samme er lysten til at læse dem! Af samme årsag gik jeg faktisk kun efter bøger uden den klassiske biblioteksryg, da biblioteket sidst holdt udsalg. Jeg troede, det ville være en begrænsning i udvalget, men det var det ikke; jeg kom vist hjem med 9 derfra. Det glæderm ig, at bibliotekerne er begyndt at opprioritere det lidt mere, at de ikke alle er ens, grå og kedelige. Det er der da ingen, der gider! :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Den er fra Penguin Essentials. De laver virkelig yndige små bøger :)

      Jeg kunne aldrig drømme om at købe en smuk bog, jeg ikke har tænkt mig at læse. Snarere opsporer jeg smukke bøger, fordi jeg gerne vil læse dem (giver det mening?). Jeg har ikke observeret den tendens, du beskriver - men det er da bestemt værd at sætte spørgsmålstegn ved. Der findes så mange smukke bøger i verden - så hvorfor ikke bare købe dem, man vil læse?

      Word Cloud Classics er SÅ fine! Jeg forstår godt din begejstring. Selv samler jeg efterhånden på så mange serier, det er helt uoverskueligt for mig. Der er så mange fine sager i produktion! Og det lyder spændende med to på vej, dem glæder jeg mig til at se :)

      Jeg er helt enig med dig - det er værd at udvælge den slags og være lidt kræsen. Selvfølgelig kan nogle bøger ikke opspores i fine udgaver (og så køber jeg også bare den udgave, der er), men sommetider kan man virkelig opspore de smukkeste bøger, hvis man tager sig tiden til det. Og det gør bare en gladere end en biblioteksryg, filmcover osv. :)

      Slet
  7. Haha, åh jeg er ked af at have ledt dig i fordærv :p .. Men du har jo helt ret! Bøger er smukke objekter, der kan pynte og pryde. Og hvis synet gør en glad, så hvorfor ikke? :)

    SvarSlet
  8. Jeg giver dig fuldstændig ret og det er virkelig dejligt at høre for en grafiker at boggrafikken også får de ønskede effekter.

    SvarSlet
    Svar
    1. Helt bestemt! Det har stor effekt for mig, hvert fald :)

      Slet
  9. Du rammer hovedet på sømmet. Det er virkelig godt skrevet! Og skøn video - jeg er VIRKELIG misundelig på din bogsamling. Jeg synes faktisk det er rigtig svært at opspore de der virkelig smukke udgaver, da man jo ofte kun kan se et billede af coveret. Har svært ved at gennemskue hvornår der er smukke illustrationer, popupting, rustikke sider osv.
    Min egen bogsamling er virkelig ikke rigtig særlig pæn. Har jo i mange år kun købt danske bøger, og det er jo selvfølgelig en af grundende. En anden er jo min King-samling - jeg elsker den, bevares, men det er ikke just hans bøger man finder med guldtryk og finurligheder, haha :D

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak, hvor er du sød! :) .. Det kan være svært at gennemskue en bogs detaljer via et enkelt billede af forsiden; men man kan med fordel google sig frem til flere billeder, hvis man er tilpas nysgerrig! Men altså, det er sommetider også bare et sats, og en sød overraskelse når en bog er endnu smukkere, end man havde forestillet sig :)
      Åh altså! :D Nej der er ikke megen ynde og gulddetaljer over King! Dog er det bøger du har fundet og læst med kærlighed, og det er jo også en slags bogskønhed :)

      Slet
  10. Fantastisk indlæg, det er noget som jeg ofte har spekuleret over og syntes at det gør en forskel, noget som er blevet endnu tydeligere for mig efter at følge din blog. Har altid undret og tænkt over hvor du finder alle disse fine bøger henne og kan læse mig til at det er lidt tilfældigt, men har du nogen hjemmesider du oftere tjekker og har held med? :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak, det er jeg virkelig glad for at høre!

      Jeg har skrevet et indlæg om, hvor jeg køber bøger lige her: http://paperbackcastles.blogspot.dk/2013/10/hvor-jeg-kber-bger-og-hvorfor.html - der står alle af mine favoritsteder oplistet :)

      Slet