torsdag den 18. september 2014

Et bogportræt

"Hvis du skulle vælge fem bøger fra min samling, du synes siger mest om mig, hvilke ville du så vælge?" spurgte jeg i weekenden min kæreste, min søster og min mor om. Det udviklede sig hurtigt til en hyggelig leg, en desperat søgen i mine reoler efter yndlingsbøger og minder. Fælles for alle bogstakke der blev sammensat og stablet var, at alle var enige om, at fem bøger var for lidt. Og det er det måske også; i virkeligheden er en bogreol nok et helt portræt i sig selv. Men jeg syntes, det var meget smukt og uendeligt rørende at se præcis hvilke bøger, mine kære forbandt med mig.

"I virkeligheden kunne jeg jo bare tage fem Jane Austen-romaner, og det ville passe perfekt," sagde Nico. Og han havde muligvis ret. For jeg har så mange yndlingsbøger, og fem ud af Austens seks romaner vejer afgjort tungt i min bevidsthed. Hun er min yndlingsforfatter, og jeg elsker hvert ord, hun har skrevet. Hvilket nok siger meget om mig, i sidste ende.
Men fem Austen-romaner blev det ikke til alligevel. Nico udvalgte "Persuasion" som den første bog i bogstakken og besluttede sig derefter til at inkludere "Pride and Prejudice", fordi han ved, at netop den historie er min største humørpille.
Da hans blik gled langs hylderne med mine læderindbundne skatte, overraskede han mig ved at udvælge "Little Women". Jeg taler ikke ofte om "Little Women", og jeg læste den langt mere i min barndom end i min nutid, men det er en bog, jeg tillægger alverdens betydning. Hvilket Nico åbenbart var fuldstændig klar over.
Nico tilbragte et øjeblik foran min hylde med Neil Gaimans bøger og valgte med stor sikkerhed "Stardust", fordi det ganske enkelt er den bog, som stuen oftest giver genlyd af. Jeg elsker historien og ser filmatiseringen igen og igen og igen  og ofte tvinger jeg også Nico til at se med.
Slutteligt blev Lewis Carrolls klassiske fortælling om pigen Alice og hendes rejse til et Eventyrland udvalgt til vidne om en besættelse af tekopper, teselskaber, Disney-filmatiseringen og barndomsdrømmen.

Min mor gik målbevidst hen mod min Neil Gaiman-hylde og trak "The Ocean at the End of the Lane" frem. Jeg måbede; overrasket over at hun havde bidt mærke i en så nylig favorit. Men det havde hun tydeligvis, for hun husker selv de mest trivielle hverdagsbemærkninger.
Samtidig opsporede hun også straks min ældste barndomsfavorit; bogen om Peter Plys, min elskede gule bjørn. Der er noget fint ved at se en af mine første yndlingsbøger side om side med en af mine nylige læseoplevelser; og der er noget endnu finere ved tanken om, at min mor rent faktisk har foræret mig begge i sin tid.
Den næste bog i stakken blev den første Harry Potter-bog, som blev valgt med en bemærkning om, at: "Det skal være den første. For det var der, det hele begyndte". Hvilket på sin vis er den smukkeste tanke i verden, for med den første Harry Potter-bog var der virkelig noget særligt, der begyndte. Og det var min mors anbefaling, der skubbede mig igang med at læse om Hogwarts, om troldmænd og om hekse. Hendes læse-anbefalinger har altid ramt plet.
"Persuasion" var et selvfølgeligt valg, og den ligger i toppen af min mors bogstak som et minde om den pludseligt Austen-besatte datter, hun fik hjem en dag. Mumi-bogen ligger i bunden af stakken til vidne om en samlebesættelse, en genfundet nostalgi og tidlige morgener med nattøj i stuen og Snorkfrøkenen på fjernsynet. 

Det bedste ved de bøger som min søster har udvalgt er, at de i ligeså høj grad beskriver barndommen tilbragt i vores fælles værelse, som de beskriver mig. "Little Women" lånte jeg hjem igen og igen fra skolebiblioteket, og tilbragte timevis på at læse blandt Peter Plys bamserne i min seng. Jeg tror endda, at jeg også tvang min søster til at læse den.
"Emily of New Moon" læste jeg, i mens Annemette læste "Anne of Green Gables", og vi brugte timevis på at rekreere vores yndlingsscener med legoklodserne fra vores Belleville-sæt. Det er den reneste barndomsnostalgi at tænke tilbage på.
Ligeledes ved Annemette, at den fjerde Harry Potter bog er min favorit; jeg var nemlig endeløst fascineret af tanken om flere troldmandsskoler, og det åbnede en helt ny verden af spekulationer, som udløste fælles drømmescenarier og en slags tidlig fanfiction.
"The Art of Frozen" finder sin vej i bunken for at repræsentere en evig Disneymagi, talrige søndage tilbragt i lænestole og med hyggetæpper. Filmen selv er desuden en ny favorit, som vi ofte har set i fællesskab.
Og selvom Jane Austen-bøgerne er en senere tilkobling, er historien bag ikke desto mindre den samme som ved de andre bøger; for nylig fik jeg nemlig Annemette til at læse "Pride and Prejudice", og i løbet af det seneste efterår har vi ofte holdt Austen-filmmarathon. 
Min søsters bogstak er udgjort af bøger fyldt med minder; og jeg kan blive helt rørt ved tanken, om alt det hun har husket, repræsenteret i bogform. 

"Det snyder altså lidt, når du ikke har en Harry Potter-bog med i din egen bogstak," sagde min mor, da hun så de fem bøger, jeg selv havde udvalgt. Og måske har hun ret. Måske er fraværet af troldsmandsdrengen slående, men sandheden er, at jeg ganske enkelt ikke havde plads til ham, og han blev fravalgt i forbifarten. Havde jeg haft plads, havde jeg taget ham med, sammen med "Middlemarch", "Great Expectations", "His Dark Materials" og måske endda "The Night Circus".
Der er så mange åbenlyse bøger, jeg kunne vælge og finde frem til med et bogligt selvportræt, men jeg er endt med disse fem. En gammel, elsket barndomsfavorit i form af Peter Plys, en nylig magisk læseoplevelse i form af "The Ocean at the End of the Lane", og en inderligt elsket barndomsklassiker ved navn "Little Women". "Persuasion" af Jane Austen er min yndlingsbog, og "Emily of New Moon" er den bog, der indeholder min yndlingsheltinde. 
Og således ender min bogstak; en blanding af nostalgi, magi, kærlighed og skønskrift. En lille regnbue af indflydelsesrige og betydningsfulde bøger, som jeg ikke har kunne ryste af mig. Jeg ved endnu ikke, hvad de præcis siger om mig; men jeg ved, at de afspejler mig. For de har været med til at bygge mig, til at gøre mig til den jeg er. 

Hvis I skulle vælge fem bøger fra jeres bogreol, der siger mest om jer, hvilke ville I så vælge? Og tror I, at menneskerne omkring jer ville være enige i jeres valg?

47 kommentarer:

 1. Sikke et hyggeligt indlæg. Selvom 5 bøger ikke er meget og der kan stables adskillige forskellige bunker, så tror jeg bare at det afspejler at vi er ret komplekse og ikke så lette at beskrive. De 5 bøger i hver stak har helt sikkert sine sandheder og viser et lille hjørne.

  Hvis jeg selv skulle vælge så vil Skammerens Datter helt sikkert være den første bog i stakken. Hvad der efterfølgende ville ryge ovenpå er jeg i tvivl om.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Jeg er i øvrigt helt enig. Det er ikke meget, men det giver alligevel plads til et helt billede og alverdens variation. Det er spændende.

   Og, åh. Skammerens datter. Den er helt sikkert også uundværlig for mange :) Jeg læste den også som barn, men jeg kan ærlig talt ikke huske den længere. Den har nok ikke sat sig fast..

   Slet
 2. Jeg har over 400 bøger i min samling, og jeg har ikke en familie der læser bøger. Jeg har en mand der gør, to børn der går i skole, så de læser også, men ikke mine bøger. Jeg har en mor der læser, men ikke mine bøger... Jeg ville ikke kunne få nogen til at beskrive mig igennem mine bøger. Sørgeligt, for jeg ville elske det :) Mine tre søstre synes jeg er skør, når jeg 'bare' ønsker mig bøger i gave. Well.... Books are love <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er sjovt, fordi min mor og min søster læser nødvendigvis heller ikke det samme for mig - og min kæreste læser ikke rigtig, overhovedet, men selvom man ikke deler læseoplevelserne som sådan, så kan man måske alligevel godt fornemme, hvad der betyder noget for den anden person :) Det er en ret fin tanke.

   Og, åh. Folk spørger mig også altid, om "jeg ikke har nok bøger". Men det får jeg nok aldrig <3.

   Slet
  2. Det er nemlig en rigtig fin tanke. Så jeg spurgte lige min mand. Han skulle endda kun nævne tre.... Og sagde som jeg forventede, at han jo ikke havde læst dem... Well, jeg giver ham til i aften, så må han vælge ud fra titlerne ;) Spændende...

   Slet
 3. Det er altså virkelig en god idé du har fået dig her, og det er lidt rørende at se hvor godt de 3 mennesker kender dig :)

  Jeg tror ikke jeg vil kunne vælge 5 bøger, men jeg er da i hvert fald sikker på én; Bag Døren af Pete Hautman som jeg har læst og genlæst og fået andre til at læse. Den har haft betydning for mig!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Vi morede os også med at diskutere valgene bagefter! Så hyggeligt :D

   Og hvor smukt med en bog, der har så stor betydning. Det er guld værd!

   Slet
 4. Sikke en fin ide. Imponerende som din familie kender dig så godt. Det bliver også bare nogle ekstremt fine billeder, når du som altid har flotte eksemplarer (:

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Og ja, jeg er også imponeret. Det er så fint :')

   Slet
 5. Hvor er det bare en smuk idé! Jeg tror ikke mine nærmeste ville ane hvilke bøger de skulle finde frem. Men måske skulle jeg alligevel prøve det af. Måske bliver jeg overrasket - det blev du jo også :)

  Fem bøger er godt nok en hård begrænsning, men også en god udfordring. Min bogstak ville helt sikkert indeholde Astrid Lindgrens "Alle vi børn i Bulderby", som jeg læste så meget som barn, at jeg nærmest husker episoderne som om jeg var der selv. Næste bog ville være "Det lille hus på prærien", som nok er den bog(serie) der har formet mit livssyn mest, og som jeg stadig læser jævnligt. I konfirmationsgave fik jeg, faktisk ved en fejl, Jan Kjærstads "Forføreren", som jeg læste i en alder af 15, og som nok var den bog der åbnede litteraturens døre for mig. Jeg læste den om og om igen og skrev sider af - nu tør jeg ikke læse den mere, for tænk hvis den ikke er så god som jeg husker den...
  Jo tættere man kommer på nutiden, des sværere bliver det nok at vælge, for man kan jo ikke altid vide hvilke bøger der får varig indflydelse på en. Men Herta Müllers "Alt hvad jeg har, bærer jeg hos mig" er den bedst skrevne bog jeg nogensinde har læst, og den slog mig fuldstændig ud, fysisk og mentalt. Det giver en plads tilbage, som må gå til Richard Adams' "Pigen i gyngen" (i hård konkurrence med "Kaninbjerget") - den fortjener et helt kapitel for sig, og jeg glæder mig allerede til at læse den igen. Og igen. Og få andre til at læse den.

  Det er i øvrigt nogle misundelsesværdigt smukke bogstakke, alle fire :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg blev virkelig positivt overraskede! Især da Nico fandt 'Little Women', og min søster huskede 'Emily of New Moon'. Det er vildt rørende, og jeg tror, folk kender en bedre, end man umiddelbart tror.

   Smukke tanker du gør dig om din bogstak. Jeg tror, at der er noget grundlæggende sandt i, at de 'nyere bøger' er sværere at tillægge samme betydning - netop fordi, det jo ikke er bevist ved varighedens kraft endnu.
   Astrid Lindgrens bøger indeholder en smuk nostalgi for mig også, og åh! 'Kaninbjerget' er også en af de bøger, jeg havde inkluderet hvis pladsen var til det. Jeg har faktisk aldrig læst andet af Adams (ud over 'Gensyn med kaninbjerget'), men nu giver du mig helt lyst til at opspore 'Pigen i gyngen'. Den lyder jo helt enestående!

   Og tak! :')

   Slet
  2. Det synes jeg (selvfølgelig) du skal gøre! ;) Den er meget forskellig fra Watership Down, og så alligevel ikke. Man kan i hvert fald sagtens genkende Adams' stemme. Og jeg tror det er svært at holde af den ene uden også at kunne lide den anden :)

   Slet
  3. Det lyder simpelthen fantastisk! Jeg skriver den straks på min voksende læse-liste :)

   Slet
 6. It is quite a difficult choice, but I would choose:
  * Little Women, because it made me realize my love for reading at the tender age of 9.
  * Harry Potter & the Philosopher's Stone, because -- as your mother said -- it all began here!
  * The Book Thief, because I can't think of my life without the book that connects me with my dad, one of my brothers and lots of my friends.
  * Northanger Abbey, I too need my Jane Austen! Catherine Morland is so close to my heart and I can't even explain why!
  * Howl's Moving Castle, because it was my first book by Diana Wynne Jones and it's led to a series of wonderful experiences (thesis time!).
  * Bonus: Looking for Alaska, because it made me realize a lot of things about myself and the situation I was going through.

  SvarSlet
  Svar
  1. What an amazing list you have compiled here! I adore 'Little Women' as well. It really did fuel my reading in a young age. I've loved it ever since. 'Northanger Abbey' is one of my favorites as well; it was the first Austen-novel I ever read, so it does mean something very special to me.

   So many lovely books to choose from <3

   Slet
 7. Hvor er det et fint indlæg! Persuasion kunne man vist ikke komme helt udenom med dig. Jeg elsker, at din søster lige har været taktisk og taget Austens samlede værker!
  Det er godt nok et svært spørgsmål, til gengæld. I min 'bogstak' skulle den første Harry Potter-bog nok også være fundamentet. Derefter Watership Down. En af de bøger, som jeg har genlæst allerflest gange. Oscar Wilde skulle også være præsenteret med A Picture of Dorian Gray. Han er min yndlingsforfatter. Alt, han har skrevet, forguder jeg. Der skulle også være en Steinbeck-roman, nok Øst for Paradis. Og den sidste må være en bobler mellem Little Women, Jane Eyre eller Pride and Prejudice. Tror jeg. Føler helt, at jeg forråder en masse andre bøger ved at stille det sådan op! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Og ja - jeg morede mig også over min søsters valg. Det er lidt smart, og man kommer vidt omkring på den måde ;)

   Og åh, sikke vidunderlige bøger, din bogstak ville blive udgjort af. 'Watership Down' er enestående, og havde jeg haft plads til flere bøger, ville den afgjort være i blandt dem. Det samme med 'Jane Eyre'. Der er så mange gode bøger i verden, og man knuselsker så mange af dem. Det er der, hele udfordringen er :)

   Slet
 8. Hvor er det en god idé, og nogle gode billeder. Sjovt hvor godt de alle kender dine yndlingsbøger :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! :) Og ja, det overraskede faktisk også mig! Og selvom der er nogle bøger iblandt, som jeg ikke lige havde overvejet selv, så giver det alligevel god mening i sidste ende. Det er ret fint :')

   Slet
 9. Jeg tror hverken mine veninder, familie eller kæreste ville kunne udpege 5 bøger som afspejler mig. Jeg er vidst nået dertil i min bog 'obsession' at folk synes jeg er lidt mærkelig, så de lukker bare ørerne når jeg begynder at snakke om bøger. Suuk! ha ha.
  Hvis jeg selv skulle vælge 5 bøger til et selv-portræt så ville det være: His Dark Materials (Jeg var besat af denne serie da jeg var 11 år, og det er den første bog der har fået mig til at føle imens man læser), Harry Potter bog (for den fik for alvor åbnet mine øje for hvor fantastiske bøger kan være), Twilight (denne bog gjorde mig til en læsehest, og jeg har læst den mere end 8 gange), Forbidden af Tabitha Suzuma (fordi det er sådan en velskrevet bog, og den åbnede mine øjne for bøger om emner der er lidt mere tabubelagt - den gjorde mig nok lidt mere open-minded) og Angelfall af Susan Ee fordi det er min yndlingsbog.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det troede jeg jo egentligt også - men jeg tror, ens kære lytter langt mere, end man giver dem credit for! Jeg blev i hvert fald meget rørt og overrasket over resultatet!

   Fantastisk bøger, du remser op! "His Dark Materials" betyder virkelig også alverden for mig. Den er enestående.

   Slet
 10. Sikke en dejlig og sjov idé! Jeg ville dog aldrig turde bede min kæreste om at finde bøger, der mindede om mig - jeg VED, at han ville vælge The Grinch Who Stole Christmas eller noget i den dur ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Og haha - sikke en drillepind :D

   Slet
 11. Åh Rikke hvor er det en god idé!
  Jeg skal nok have tid til at tænke over det, hvis jeg skulle lave en stak: Men jeg VED at Harry Potter ville være en del af den, simpelthen fordi de betyder alverden for mig.
  Er det sådan, at man må låne idéen og selvfølgelig vise tilbage til din blog? Det er virkelig genialt!
  You rock :))

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! :) Du må selvfølgelig gerne låne idéen, hvis du linker og sådan :)

   Slet
 12. Fantastisk koncept, søde Rikke! Lige som man tror du umuligt kan finde på flere sjove og anderledes tanker om de elskede bøger... :)
  Og hvor er det dog fint, at dine nærmeste ved lige hvilke bøger, der beskriver dig allerbedst :)

  Jeg ved slet ikke hvor jeg skulle starte med at vælge kun 5 bøger, men der ville helt sikkert være "Hounds of the Morrígan" imellem, som var min introduktion til fantasy, og så meget af min barndom sammen med "Brødrene Løvehjerte". Måske "Hitchhicker's Guide to the Galaxy" som repræsentant for mine teenageår (sammen med Pratchett), og så "A Monster Calls" som symboliserer noget helt specielt i forhold til den person jeg er i dag. Den femte bog ville nok være en nutidigt elsket Gaiman bog eller en af yndlingsfantasyromanerne eller måske "The Hours", som siger så uendeligt meget om det at være pige og kvinde med så få ord...

  Puha, det er virkelig umuligt! :) Men endnu en gang, sikke en vidunderlig idé! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh hvor er du dog sød! Jeg synes virkelig også, det var et indlæg, der var sjovt at 'udføre'. Noget så hyggeligt - især når man bliver positivt overrasket og helt nostalgisk undervejs :')

   Smukke bøger, du remser op! Og på en eller anden måde super 'dig'-agtigt med Pratchett, Douglas og Gaiman, som jeg forbinder dig så meget med! Din bogstak ville helt sikkert ende med at blive et sandt fantasy/sci-fi vidunder :') ..

   Slet
 13. Ej en fin ide! Jeg tror bøger vi læser (og særligt dem vi vælger at genlæse og investere i) siger en hel del om hvem vi er, ligesom det musik vi hører og det tøj vi går i.

  Jeg har ikke mange bøger, langt de fleste er studie-bøger og det er ikke nogen jeg har læst i mere end højst nødvendigt - altså Platons Staten eller Kants Moralfilsofi er ikke bøger der ligefrem skriger efter genlæsning. Men de står på min reoler og vidner, som små trofæer om, hvad jeg har været igennem af kringlede tekster og indviklede tanker.

  Den bog jeg ejer og som jeg uden tvivl har læst mest må være Twilight (altså bare 1'eren inden det gik helt ned ad bakke i 2, 3 og 4). Den er ikke fantastisk skrevet, historien har huller, men det er ligemeget. For når jeg læser den forsvinder jeg ind i en anden verden med teenageforelskelse og kriller i maven, og så er den nem. Nem at gå i gang med og hurtig læst. Den kræver ikke de store tanker og min hjerne kan koble helt af når jeg sidder med den i hånden.

  En anden i min bog samling som jeg har læst en del gange er "Are you Dave Gorman?" Den er på overfladen fjollet og useriøs, men nedenunder er der et lag af venskab, af tossede ting vi gør for hinanden og en lille spark om at være impulsive, selv om det er åndssvagt og dumt og dyrt og alt det der.

  Ellers har jeg altid brugt biblioteket meget. Jeg har slæbt utallige kilo bøger hjem og tilbage igen. De bøger jeg har lånt mest må være næsten være Britta og Silver bøgerne som jeg lånte og læste og digtede videre på uafbrudt fra jeg var 9-11 år, vil jeg tro. Jeg har i nogle år ikke været så god til det med biblioteket, men nu har jeg genopdaget det. Det ligger 5 min væk og det er som at have ens egen personlige kæmpemæssige bogreol med uendelig mængder af læsestof :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Og jeg giver dig helt ret. Det siger uendeligt meget, og jeg tror på, man kan sige meget om et menneske ud fra bøgerne på vedkommendes bogreol.

   Fantastisk med så mange biblioteksbesøg. Min bogsamling er også forholdsvis 'ny' i det, eftersom jeg altid har benyttet biblioteket meget. Det er først i løbet af de seneste par år, at jeg har fået en trang til at eje og samle mine bøger; for biblioteket som du siger, er den største bogreol og så tæt på.
   Det er virkelig ren nostalgi, at du nævner Britta og Silver-bøgerne. Det minder mig om, hvilken ihærdig læser jeg var af Puk-bøgerne også. Åh, det var altså tider! Og 'Twilight' har helt sikkert betydet mere, end man giver den credit for. Det var teenage-læsning, da det var bedst!

   Slet
 14. Det er en sjov opgave! Havde jeg fået den opgave - altså finde de mest Rikke-agtige bøger, så ville jeg have valgt 'Persuasion', Peter Plys' samlede og en Neil Gaiman-bog - sandsynligvis 'The Ocean at the End of the Lane'. Jeg havde nok også valgt 'Alice i Eventyrland'. Den sidste bog er jeg mere i tvivl om - muligvis en digtsamling, men jeg ved dog ikke hvilken.

  Det er til gengæld langt sværere at sige hvilke bøger, der siger mest om mig. Jeg har læst så meget forskelligt gennem årene, og selvom jeg har flere yndlingsbøger, så er jeg usikker på hvilke af dem, jeg ville udvælge ud fra det kriterium. Det må jeg lige gruble lidt over :-)


  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Ej hvor er det vildt, sådan som du kan remse mine yndlingsbøger op! Fantastisk :'D !!

   Det er nemlig svært. For det handler jo ikke blot om, hvad man kan lide, men også om, hvad der har gjort indtryk. Og det kan jeg egentligt meget godt lide :)

   Slet
 15. Ej, hvor er dette et fint, fint indlæg, Rikke. Jeg har netop lige lavet øvelsen/legen med Jonas. Hvor jeg valgte fem bøger, der siger noget om ham, og han om mig. Det var meget hyggeligt, og åbnede op for en god snak. En af de ting, der gjorde, at jeg forelskede mig i Jonas, var at han læser. Jeg tror, jeg laver et blogindlæg om vores bogvalg nu her. Så kan du se, hvad vi valgte :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak søde Michelle! Gud hvor hyggeligt, at du og Jonas og hoppede med på legen! Jeg vil glæde mig til at se dit blogindlæg, hvis det kommer op. Der er noget uendeligt personligt over det, på en eller anden måde.

   Slet
 16. Sikke en kærlighedserklæring fra dine kære - deres kendskab til dine læsevaner og -oplevelser er virkelig rørende, søde Rikke. Og hvor har de dog alle ramt plet på hver sin måde og fra hver sit synspunkt.
  Hvis jeg skulle vælge fem bøger, som siger noget om mig, ville jeg nok starte med "Folk og Røvere i Kardemommeby". Jeg fik den læst højt utallige gange siddende på min morfars skød, og sangene vækker stadig herlige minder. Mit andet valg er helt klart Michael Endes "Den Uendelige Historie", som var den første store bog jeg læste, og som var starten på et kært venskab med skolebibliotekaren, som anbefalede den til mig. Den tredje bog er uden tvivl Jane Austens "Pride and Prejudice", som også er min mors ultimative yndlingsbog. Jeg er vokset op med BBC's miniserie over bogen, og jeg husker stadig tydeligt min mors gennemslidte paperback-version af værket, som altid lå på sofaens ryg klar til nedslagslæsning. Mit fjerde valg er ret uortodokst og ambivalent; det er en bog jeg flere gange har skældt ud, lagt i skammekrogen, opgivet, og begyndt på igen (og endda færdiglæst - hele to gange). Alligevel, eller måske netop af den grund, synes jeg den fortjener en plads: Melvilles "Moby Dick" var mit første litterære nederlag og til dato den sværeste og mest frustrerende bog, som jeg har læst. Flere venner og bekendte driller mig jævnligt med de svadaer jeg har fyret af over Melvilles wicked book. Den femte og sidste bog er repræsentant for det modsatte af "Moby Dick" - den gav mig en indsigt, forståelse og min læseoplevelse var ekstatisk. Bogen var Woolfs kanoniske værk, "the Waves". Hendes ord har arbejdet sig ind i min sjæl, og selvom jeg efterhånden har læst romanen rigtig mange gange, giver den mig altid nye indtryk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er netop en fin lille kærlighedserklæring, og jeg knuselsker resultatet. <3 Så rørende og så fint.

   Åh, sikke fine bøger, du får listet op. Smukke læseoplevelser, også selvom de måske ikke var det første gang, du læste dem. Jeg ville aldrig have gættet på, at "Moby Dick" ville ende i din bogstak, men på den anden side giver det virkelig god mening, som du forklarer det. For der er noget særligt mindeværdigt ved at tage fejl og ændre mening; at blive overrasket over genlæsningens kraft og tidens voksende forståelse. Og det ændrer altså en. Det sætter spor. Sådan har jeg det med "Middlemarch".

   Og ps; "Folk og røvere i Kardemommeby" er love. Fantastisk at du lige mindede mig om den igen!

   Slet
 17. Det er da godt nok et helt vildt svært spørgsmål. Mit selvportræt ville nok ligne noget i retningen af: Harry Potter og de vises sten, skammerens datter, 1984, Atonement... og så er det at de bliver umuligt at vælge fra.
  Sådan et godt indlæg. Der er noget helt særligt ved sådan nogle mennesker der kan udvælge bøger til én på den måde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nemlig meget svært - men det ville det nok være uanset hvor mange bøger, man skulle udvælge. Man kan altid tilføje en til, kan man ikke?

   Tusind tak for rosen. Og ja. Det er der helt specielt. Det er meget smukt på en måde.

   Slet
 18. Åh, hvor er det her et helt fantastisk indlæg! Det er sådan en fin idé, og så hyggeligt at læse om, både hvad du selv valgte, men også hvad dine kære valgte :)

  Jeg tror også selv, at jeg vil prøve at sætte mine kære til det. Jeg tænker, at det må være virkelig fint at se, hvilke bøger folk udvælger - jeg er nemlig ret sikker på, at min familie rent faktisk kender mig bedre end mig selv. Jeg synes i hvert fald selv, at det er lidt svært at udvælge fem bøger, selvom jeg er sikker på, det ikke er så svært, når jeg kommer igang. Jeg ved nemlig godt, hvor jeg skal starte. I min bunke skal der nemlig uden tvivl være "Freddy & Monstrene" af Dennis Jürgensen (Jep, jeg snyder lidt og tager bøgerne som én, da jeg altid har læst den som bind-up ud i én kør), som virkelig er indbegrebet af min boglige barndom :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Det er jeg glad for, at du synes! :)

   Det er nemlig ret smukt, når folk vælger bøger der passer helt perfekt og derved overrasker en på den bedst tænkelige måde. Det kan varmt anbefales at prøve :)

   Slet
 19. Øhh... bøøøh... fem? Ej men, hvis vi tæller Harry Potter som ét lod, tænker jeg ummidelbart Harry Potter, Pride and Prejudice, 1984, Fahrenheit 451 og Gerald's Game (hvis jeg nu bare skal vælge én af Stephen Kings bøger).

  Jeg tror jeg tvinger - ehm, overbeviser - folk om at vælge for mig også. Bliver spændende at se hvor mange af dem IKKE vælger Harry Potter ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Fantastisk sammensætning! :) Og jeg synes bestemt, du skal prøve :D Det er et lidt sjovt eksperiment, synes jeg :)

   Slet
 20. Ej, ha, den er godt nok svær.
  Jeg spurgte min kæreste mens vi sad i sofaen og han ikke helt kunne se alt hvad der var på hylden og alligevel ramte han ret så godt plet med de bøger han bare sådan lige kunne nævne; Harry Potter, Pride & Prejudice og min Tinker Bell bog.
  Hvis jeg selv skulle tilføje nogle dertil, for må indrømme at han ramte meget godt bare med de tre, så vil jeg tilføje Peter Pan. Og så går jeg lidt i stå. For på den ene side vil jeg sige en eventyrgenfortælling, men der er så mange gode at vælge imellem at jeg ikke kan beslutte mig. På den anden side må jeg vende tilbage til Old Magic, som jeg har læst flere gange igennem mine unge/yngre år.
  Der er mange flere bøger der kan tilføjes til listen hvis det skulle være, men det er dem der har betydet mest for mig, eller siger mest om mig i hvert fald. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh hvor fint. Jeg elsker, at han har valgt en Tinkerbell-bog. Det er der virkelig noget magisk over! :)

   Man kan altid tilføje flere bøger til listen. Altid. Men der er også noget smukt ved at begrænse sig, foor så bliver det netop dem, der har betydet allermest!

   Slet
 21. Hvor er det bare et hyggeligt og fint indlæg, det her! Imponerende at de alle kender dig så godt :) jeg synes det er sjovt, I alle fire har valgt lidt af de samme bøger og så samtidig noget forskelligt, som du så fint kæder sammen med de forskellige forhold, du har til de forskellige personer. Hvis det giver mening :D
  I hvert fald skide godt fundet på!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak søde Tina! :) Det er nemlig sjovt at se sammenfaldene - for så må der vel netop være noget om snakken i flere af tilfældene. Det er vildt hyggeligt, synes jeg! Og meget mere personligt, end jeg troede, det ville blive!

   Slet
 22. Åh Rikke, nu har jeg lige genlæst dette indlæg, og det er altså bare helt og aldeles fantastisk.
  Jeg ville ønske, jeg kunne gøre det samme, men det er som om at bogkærligheden aldrig er noget, jeg rigtig har kunnet dele med min familie. Gad vide, om min kæreste overhovedet ville vide, hvad han skulle vælge, ud over Harry? Måske det alligevel kunne være et spændende eksperiment.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! :') Måske ville han godt vide det lidt. Jeg deler heller ikke læseglæden med Nico som sådan, men noget må han havde opfanget i forbifarten :D

   Slet