tirsdag den 30. september 2014

Månedlig opsummering: Langsomme september

September var: Tidlige morgener og sene aftener. Lange dage, der samtidig er blevet kortere og kortere, svundet mere og mere ind i aftenmørket. September var travlhed, festligheder og fødselsdag for Nico, familieforsamlinger og bogbloggertræf. September var et puslespil, der sommetider ikke helt ville gå op, og september føltes til tider uendelig. September var faldne blade, der hverken nåede at blive gule eller røde, september var solskin og regnvejr, ubeslutsom og stille, og alligevel var alle ugedagene i min kalender udfyldt og krydset af. September var  tidlige togture med Stine, stille aftener med stearinlys og lyrik, byture og biografture, gensyn med Gitte og telefonsamtaler med min mor. September var hyggelig og udtrukket på den måde, som kun september kan være det. Og nu glæder jeg mig til oktober, til brændte farver, stille ro og tosomhed.
I september læste jeg: 13 bøger. Alle forholdsvist korte. Alle forholdsvist glemte allerede.
I september købte jeg: 5 bøger. Tror jeg nok. Jeg er faktisk ikke helt sikker på, hvad jeg bestilte hvornår. Desuden har jeg et bjerg af forudbestillinger hos Amazon på grund af den ventende bogsæson, og selvom bøgerne teknisk set er bestilt i september, må de da høre med i oktobers regnskab i stedet. De er vel ikke købt, før jeg har dem hos mig, vel?
Septembers store læseoplevelse: September har ikke været præget af store læseoplevelser, men snarere middelmådige, hurtigt glemte og hurtigt læste små perler. Jeg er ikke efterladt med varige indtryk af al den prosa, jeg har læst; det er snarere lyrikken, der har domineret. Robert Frosts digt "Birches" giver mig stadig kuldegys, hver gang jeg tænker på det.
Septembers mest skuffende læseoplevelse: Min kærlighed til Fitzgerald og hans smukke prosa blev sat en smule på stand-by, da jeg læste "This Side of Paradise". På sin vis var det en god bog, men den var ikke god på den måde, som jeg havde troet, den ville være. Måske var den lidt for tung til mit humør. Eller min koncentration, for den sags skyld.
Septembers lyrikvalg: Jeg er i skrivende stund ved at læse de sidste tyve sider i "Poetry Please"; en gigantisk antologi med alverdens britiske digte. Digtene har været så smukke. Særligt har de kildret min kærlighed til Yeats, til Keats og til Eliot. Men jeg er også blevet introduceret til Robert Frost; til de magiske linjer, der har påvirket hele min måned. One could do worse than be a swinger of birches.
På oktobers læse-liste står der: Klassisk børnelitteratur. Jeg higer efter barnlig sødme, viktorianske formuleringer og lidt flyvsk drømmeri. Jeg er i humør til det simple, det let skrøbelige og det smukke. Jeg drømmer om nostalgi og refleksion. Og det føles som så længe siden, at jeg sidst læste en smule god børnelitteratur.
Desuden debatterer jeg med mig selv om, hvorvidt jeg skal udnytte oktobers brændte farver og udskårne græskar til en smule Halloween-stemning. Jeg vil gerne læse mere gys, og Shirley Jacksons "The Haunting of Hill House" pryder mine hylder med dens foruroligende forside. Måske er det på tide at få den samlet op.

Hvad med jer? Hvad fik I læst og oplevet i september? Og hvad står på jeres læseprogram for oktober?

17 kommentarer:

 1. Stopping by Woods on a Snowy Evening af Robert Frost, mit ynglings digt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg vil så gerne læse mere af Frost!

   Slet
 2. Fint og stemningsfuldt indlæg som altid :)
  Er det rigtig spottet at du læser/ har læst "A novel Bookstore" af Laurance Cosse? Jeg er meget nysgerrig efter at høre din mening, da jeg selv måtte give op.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak!

   Og ja, den læste jeg i sidste måned. Jeg må snart lige få skrevet en anmeldelse - jeg havde det nemlig ret blandet med den :)

   Slet
 3. Sikke en stor samling bøger du er nået igennem. Jeg har et mål på to om måneden, men har ikke nået det i september (med mindre jeg virkelig sætter fart på i aften). Til oktober har jeg planlagt lidt graphic novels og så "Den tomme plads", men nu hvor du nævner halloween, kunne oktober være måneden hvor Dracula skulle læses :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er faktisk en forholdsvist lille samling, taget mine tidligere måneder i betragtning. Men åh. Der har været for travlt til andet!

   Hvor bliver det dejligt med graphic novels og Rowling! Hvad 'Dracula' angår, kan jeg kun på det varmeste anbefale den! Den er så god, så skøn! :)

   Slet
 4. Blev du "skuffet" over Tom Rachman og Toni Morrison (kan i øvrigt anbefale Blå blå øjne af Toni Morrison, den... rammer én lige i hjertet)?
  Det er nemlig to bøger, der står på min læseliste - og som jeg store forventninger til ikke at glemme alt for hurtigt igen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kunne ikke rigtig koncentrere mig om Morrisons "Home", så det blev lidt en langtrukken læseoplevelse for mit vedkommende. Hvad "Storhed og fald" angår, synes jeg den var god - men ikke mere end god. Bare god på sådan en hurtig og simpel måde. Giver det mening?

   Slet
 5. Skøn video! Jeg bliver helt i efterårsstemning :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Åh, det rare efterår <3

   Slet
 6. Jeg stemmer for mere gys! Jeg har selv horrortema i oktober og skal blandt andet læse "The Haunting of Hill House" :-)
  Har du allerede en idé om hvilke børnebøger, du vil læse?

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh det bliver fantastisk! Den eneste børnebog jeg med 100% sikkerhed ved, at jeg skal læse, er "Heidi" af Johanna Spyri. Den virker så barndomsfin :)

   Slet
 7. Haha, jeg elsker din video! Især Nicos gæsteoptræden :D :D Tak for nogle skønne togmorgener, hvor vi rigtig har hygget. Flere af dem :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak min pige! :D <3.. Og selv tak! Du gør den lange tur lidt bedre hver gang :*

   Slet
 8. Herlig video :)! Får sådan lyst til også at gøre det. Om ikke andet for at have nogle helt unikke minder senere i livet!!

  SvarSlet
 9. Flot video, den fanger bare en god stemning.
  Uha, september var bare ikke min stærkeste læsemåned, der var alt for travlt med alt muligt andet. Så jeg ser frem til nogle hyggelige måneder med mere læsning nu. :)

  SvarSlet
 10. Håber at oktober måned bliver en bedre måned angående nogle gode bøger :) Jeg er for tiden i gang med tre forskellige bøger og er startet på dem for længst så måske skulle jeg til at gøre dem færdig snart ;) Hehe.

  SvarSlet