tirsdag den 21. oktober 2014

Tema-tirsdag #68: Jeg – en sæsonlæser

Mit humør skifter i takt med vejret. På dage hvor solen titter frem fra skyerne og spreder dens varme stråler, fyldes jeg med energi. På dage hvor skyerne dækker himlen og regndråberne falder, fyldes jeg med ro. På snevejrsdage synes jeg, verden er stille, og i blæsevejr synes jeg, verden tilføjes et drys af kaos. Jeg påvirkes ufatteligt meget af årstider og af vejrskift – og fordi jeg påvirkes, gør min læsning det også. Jeg er en sæsonlæser.
Overordnet set læser jeg det samme hele året rundt. Jeg holder mig til mine yndlingsgenrer, jeg læser klassikere og historisk fiktion, chick-lit og fantasy, romantik og børnelitteratur. Og alligevel er der forskel, stor forskel på, hvad jeg vælger inden for den enkelte genre. De klassikere jeg varmer mig på i vinteren er vidt forskellige fra de, der underholder mig i efteråret.
I løbet af de kortere og kortere dage, læser jeg længere og længere bøger. Mørket giver anledning til en anden form for fordybelse; indendørsverdenen bliver til min primære verden, og en næsten meditativ stilhed sænker sig over mit sind. I de mørke måneder kan jeg koncentrere mig på en anden måde – hvilket egentligt er logisk nok. Når vejret indbyder til hjemlighed, er der mere plads til de ambitiøse læseprojekter. De tykke bøger. Dette efterår læser jeg Alexandre Dumas "The Count of Monte Cristo", og når jeg er færdig med den, ligger Ann Radcliffes "The Mysteries of Udolpho" og venter. Begge er tunge bøger med en tung stemning.
For det er en anden ting, efteråret og mørket gør ved mig. Årstiden får mig til at lede efter atmosfæriske bøger, der drives frem af deres stemningsbilleder og fornemmelser. Dystre værker som "Jane Eyre" eller "Wuthering Heights" sammenkæder jeg i høj grad med nøgne træer og dalende grader, men deskriptive eventyrsfortællinger som "The Night Circus" eller "The Book of Lost Things" er i mine øjne mindst ligeså efterårspassende. I overgangsfasen mellem sommer og vinter har jeg brug for noget ligeså transformerende som årstiderne selv. Jeg har brug for noget med stemning og atmosfære. Noget med hjerte.

Jeg er en sæsonlæser i så høj grad, at nogle bøger virker helt utænkelige for mig at læse uden for deres sæson. "Little Women" er med dens familiefokus og smittende varme en indiskutabel julebog for mit vedkommende, mens Charles Dickens' "Great Expectations" med dens tidlige marts-beskrivelser kun kan læses i foråret. Jeg kan slet ikke forestille mig, at læse "Sommerbogen" uden sommersolen, og samtidig insisterer jeg på, at "Anne of Green Gables" tilhører efteråret. Det er ikke nødvendigvis rationelt, men det føles rigtigt.
Naturligvis er der bøger, jeg elsker, og som jeg læser hele året rundt. Naturligvis kan jeg også godt finde på at genlæse "Little Women" i maj eller "Great Expectations" i november. Men faktum er, at jeg i så høj grad forbinder bøger med bestemt årstider, at jeg ofte ender med at udsætte dem, til de "passer bedre ind". For jeg tror på, at de rigtige bøger skal læses på det rigtige tidspunkt. Og jeg tror på, at det rigtige tidspunkt også kan involvere den rigtige årstid.
I virkeligheden hænger det nok sammen med, at jeg er så traditionsbundet. Jeg læste "Great Expecations" for første gang i marts, og jeg har genlæst den i marts lige siden. Jeg har et helt program af fast julelæsning, der involverer både "Little Women" og "A Christmas Carol". Jeg er en ivrig genlæser, og ved at sammensætte bøger med en årstid, kan jeg sprede mine genlæsninger ud i løbet af året. Det har både praktiske og følelsesmæssige aspekter.
Sommetider er det en enkelt sætning eller en gennemstrømmende stemning, der får mig til at forbinde bøger med en særlig årstid. Sommetider er det et åbenlyst tema (såsom jule-sammenhængen i "A Christmas Carol) eller et bevidst læseminde, der får mig til at fastsætte specifikke tidspunkter for genlæsning. Og andre gange er det mit humør, der gang på gang drager mig mod den samme konklusion; som denne oktober der endnu engang har givet mig lyst til lange bøger og store læseprojekter. Jeg er en håbløs sæsonlæser, og lige nu befinder vi os i min yndlingssæson. Jeg elsker efteråret. Og jeg elsker efterårsbøger.

Kan I genkende det, jeg snakker om? Er der bøger, I forbinder med en særlig årstid, højtid eller måned? Er der nogle bøger, temaer eller genrer, som I vender tilbage til hvert efterår? I så fald, hvilke? Eller er I helt modsat mig, helt upåvirket af sæsonskift, vejrskift og forbipasserede måneder, når I skal vælge en bog?

28 kommentarer:

 1. Sikke et fint indlæg! ^^

  Selv er jeg overhovedet ikke en sæsonlæser. Jeg ville gerne, men udover julemåneden er der ikke specielle bøger på dagsordenen. Jeg har længe gerne ville hive horror ind i oktober, chick-lit ind om sommeren osv., og jeg håber også på at det kommer en dag, når jeg har lidt større frihed og lidt mindre ulæste bøger i reolen. Det ville være skønt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! :'D

   Ja, det skal selvfølgelig passe ind i ens læseskema, men det er så hyggeligt, når det netop går op i en højere enhed :D

   Slet
 2. Smukke, smukke billeder!

  Jeg er nok halvt sæsonlæser og halvt ikke. Jeg læser altid den bog, jeg har allermest lyst til, og det er derfor ofte lidt tilfældigt lige præcis hvad det er for en genre. Men mit humør påvirkes bestemt også af årstiden, og helt ubevidst tror jeg da også, at jeg ofte vælger bøger, som jeg forbinder med årstiden, eller som tror har den rette stemning for det humør jeg er i.

  SvarSlet
  Svar
  1. Af hjertet tak søde Ida!

   Og jeg tror også helt sikkert, det har indflydelse, selvom man måske ikke tænker direkte over det!

   Slet
 3. Spændende, det har jeg slet ikke overvejet. Det eneste jeg kan nikke genkendende til er det faktum at vinterhalvåret giver mere lyst til at læse de 'tungere' bøger, hvorimod om sommeren vil jeg gerne bare have letlæselige bøger er nemme at komme igennem og som heller ikke behandler så tunge emner. Vinteren indbyder mere til at fordybe sig i de større værker, måske fordi man kommer til at sidde mere og hyggelæse end man gør om sommeren. Men ellers tror jeg ikke at jeg er en decideret sæsonlæser på samme måde.
  Jeg har vist endnu ikke formået at læse nogle deciderede julebøger i december måned, dog har jeg planlagt at læse Dickens Chrismas Carol for første gang i år i december. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige præcis. Det mørke halvår giver mere ro og mere fordybelse – og det kan helt sikkert mærkes på boglængden også!

   Åh glæd dig til Dickens! Det er den fineste julefortælling!

   Slet
 4. Jeg vil ikke betegne mig selv som sæsonlæser ... lige pånær i julen. Og så drejer det sig nok mere om at jeg er jule'seer'. JegELSKER at bruge december på at gense de gamle tv julekalendre og film. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, jeg elsker også julesæsonen og alle de julehyggefilm :D

   Slet
 5. Jeg er sæsonlæser på den måde, at jeg læser længere bøger i vinter halvåret og "kortere" bøger i sommerhalvåret, som jo nok passer med at der er mere tid til læsning når vejret indbyder til at man sidder hjemme i sofaen under et tæppe og hygger ;-) Men ellers har jeg ikke bestemte bøger som jeg forbinder med en bestemt årstid (kun julebøger) :-)

  .. Jeg har lige læst "The Bronze Horseman" af Paullina Simons, har du læst den? Da du beskrev hvordan din oktoberlæsning var, var det som om at du beskrev TBH :-D Den er lang og har en tung stemning, som passer meget godt til efteråret, hvis jeg selv skal sige det. Og så er den rigtig fantastisk, jeg har lyst til at genlæse den med det samme, så den kan bestemt anbefales, hvis du ikke allerede har læst den :-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er helt sikkert mere rolig-tid i dette mørke halvår. Tid til fordybelse og lange, lange, lange bøger :') ..

   Jeg har endnu ikke læst "The Bronze Horseman", men den ligger ironisk nok og venter lige forude! Jeg glæder mig meget til at læse den :D ..

   Slet
 6. Skøn post :-) Jeg ar en større trang til klassikere om efteråret, men ellers tror jeg ikke, at der er den store forskel hos mig.

  Jeg er netop gået i gang med The Mysteries of Udolpho og glæder mig til at høre, hvad du synes om den - du bliver sikkert færdig før mig :-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er sjovt, hvordan vejret kan påvirke ens læsetrang :)

   Åh, den glæder jeg mig virkelig også til at læse! Den er sikkert helt forrykt :D

   Slet
 7. Dejligt indlæg! Mit valg af læsning påvirkes ikke synderligt af vejret, men mængden jeg læser påvirkes i høj grad - om efteråret og om vinteren vender jeg langt flere sider, end jeg gør om sommeren.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak mulle :*

   Og ja! Det er også nok derfor, jeg læser længere bøger om vinteren/efteråret: tiden bevæger sig anderledes.

   Slet
 8. Hvor er det bare nogle flotte og stemningsfulde efterårsbilleder!
  Jeg ville virkelig ønske at jeg også var en sæsonlæser, men uvist af hvilken grund kan jeg bare ikke få det til at fungere for mig. Det er sådan set ikke fordi jeg mangler inspiration (jeg har blandt andet "A Reader's Book of Days" stående, som jeg købte netop til det formål). Måske er jeg bare for dårlig til at følge en tilrettelagt læseplan? En undtagelse er dog julebøgerne (også Dickens og Alcott), som troligt bliver læst hver december. Og til min store stolthed lykkedes det mig at køre et kanin-tema i påsken. Så drømmen om at blive en sæsonlæser lever endnu - jeg kan i hvert fald godt se at det kan give noget ekstra til læsningen... :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, mange tak :'D

   .. Hvor er det dejligt at du læser både Dickens og Alcott om vinteren! Det er altså også bare helt vinterperfekt! <3. Og SÅ hyggeligt med kanintema! Læste du så 'Kaninbjerget'? :D (SÅ GOD!!!)

   Slet
 9. Ja, det er jeg. Jeg forbinder for eksempel efteråret med dystre og uhyggelige bøger, mens jeg måske går efter lidt 'lysere' og gladere bøger om sommeren. De tykke bøger læser jeg året rundt - og især i forbindelse med ferier ;-)

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt bestemt - der er noget ved det snigende mørke, der kalder på lidt ekstra dysterhed :)

   Slet
 10. Herligt indlæg!
  Jeg er i højere grad blevet mere sæsonlæser, end jeg før har været. I sommers ville jeg så gerne læse en masse contemporary, og jeg valgte, at kalde nogle af mine bøger for "vinter-bøger", som jeg planlægger at læse om vinteren :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak!

   Og hvor hyggeligt med vinterbøger! Så er der sikkert gemt til en masse god vinterlæsning :D

   Slet
 11. Hvor er det sjovt, du har det sådan! Jeg er simpelthen bare en håbløs læser, så jeg læser alt for få bøger til, de er særligt sæsonbetonede - det er mere bare sådan "yay, jeg kom igennem en bog - hvad skal det næste være?". Men jeg kunne godt tænke mig det, egentlig. Det må da være fantastisk at læse noget der passer til ens omgivelser, hvis man kan sige det sådan.

  Jeg tænkte på (ved egentlig ikke om du har gjort det før), om du kunne skrive et indlæg med anbefaling af nogle julebøger? Eller julede bøger :) For sådan en kunne jeg egentlig godt tænke mig, at læse i år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har helt sikkert også noget med, hvor meget/hvor hurtigt man læser at gøre. Det giver jo ikke nogen mening at begynde på en "vinterbog" om vinteren for så først at færdiggøre den om sommeren (hvilket måske er meget firkantet skåret ud, men du ved :p).. Men det er netop fantastisk at læse noget med massevis af årstidstemning i. Det får en til at kigge op og føle, at man befinder sig midt i bogen. Selv efter den er lukket.

   Og det kan du tro, jeg gerne vil! Hold øje med bloggen slut-november!

   Slet
  2. Og ps, jeg har en kategori her på bloggen, der hedder 'jul'. Der er masser af julebøger at finde!

   Slet
 12. Sindssygt flotte billeder!

  Jeg har aldrig tænkt over det med at læse efter årstider før. Jeg tror ikke, det er noget jeg gør, men omvendt har jeg en ret stor tradition for at læse A Christmas Carrol om julen, og så er der jo også hele begrebet med strandbøger. Strandlæsning ER jo let læsning. Det fungerer bare bedst ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! :)

   Og der er helt sikkert nogle traditioner der – måske i høj grad netop med julen, som altid er så traditionspræget. Også i læsningen :)

   Slet
 13. Kan også godt lide at dykke ned i A Chrismas Carol i december ligesom alle andre.Vi burde da næsten lave en omgang fælleslæsning på den, hva'?! :D
  -Denne jul skal jeg i øvrigt for første gang dykke ned i The Chimes, The Cricket on the Hearth, The Battle of Life og The Haunted Man and the Ghost's Bargain. Jeg glæder mig så meget, at det ikke kan udelukkes, at jeg tyvstarter lidt ;)

  Jeg læser ikke specifikt efter vejret og årstiderne, i hvert fald ikke bevidst, men jeg kan mærke, at når jeg om efteråret sidder med en krimi, så føles det lige lidt mere rigtigt, end det gør om sommeren. Og sådan er det også med chicklit om sommeren - det er mere rigtigt, end her til jul (eller...efterår;) ).
  Mit humør påvirkes også utrolig meget af årstiderne, så egentlig burde jeg nok læse de glade sommerbøger, når mørket begynder at indfinde sig, men sådan er det ikke. De hører (åbenbart!) sommeren til.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er da lige før, at vi skulle det :D .. Og så hyggeligt at du også skal læse Dickens' andre brudstykker! Jeg kan huske, at jeg sidste år blev superrørt af "What Christmas is as We Grow Older", "Christmas Festivities" og "A Christmas Tree", hvis du kan opspore dem!

   For mit vedkommende er der virkelig stor sammenhæng mellem chick-lit og sommer! Hvorfor aner jeg ikke, det fungerer bare SÅ godt! :')

   Slet
 14. can you list the books in the pictures? I always like to see the books that others read :)

  SvarSlet