tirsdag den 25. november 2014

Tema-tirsdag #73: Om at eje flere udgaver af den samme bog

Det startede af helt uskyldige og praktiske årsager. Min bogreol var fyldt med tunge, smukke og omfattende antologier; fem Charles Dickens romaner indbundet som en enkelt bog, Jane Austens samlede værker og alle Brødrene Grimms eventyr. Der var noget majestætisk over bøgerne, der udfyldte mine reolhylder med statelig elegance. Og de var ikke blot til pynt; en kold februar måned blev brugt på at læse alle Brødrene Grimms eventyr, og en eftermiddag sad jeg i min vindueskarm med tårespor ned af kinderne og læste Jane Austens "Persuasion" i en bog så tung, at mine arme knap nok kunne holde den.
Jeg var glad for mine bind med samlede værker, der tillod mig at have hele forfatterskaber indenfor let rækkevidde. Men efterhånden som jeg læste min vej igennem dem, begyndte jeg at ønske, jeg også ejede bøgerne i et tyndere, mere simpelt format, der kunne passe ned i min rygsæk og holde mig med selskab på togrejser og busture. Derfor købte jeg alle Jane Austens romaner i enkeltformat, så jeg også havde dem i en bærbar version, der kunne transporteres med mig hvor som helst.
Derefter fik jeg en dag brug for en ekstraudgave af "Persuasion", som jeg kunne understrege, overstrege og skrive noter i. Jeg købte en paperback til formålet, faldt over en stofindbundet skønhed i forbifarten og købte en mini-udgave i lommeformat. Og pludselig havde jeg fem udgaver af min yndlingsbog; fem bøger med samme indhold men med vidt forskellig fremtoning. 
Hvad der startede af praktiske årsager udviklede sig med tiden til et samlerprojekt. Jeg ejer i dag fem udgaver af "Persuasion", fire udgaver af "Pride and Prejudice", fem udgaver af "Alice's Adventures in Wonderland", tre udgaver af "Peter Pan", seks udgaver af "Little Women" og så mange forskellige udgaver af "Peter Plys", at jeg knap nok kan holde rede på det. Min bogsamling er fyldt med gengangere og tilbagevendende titler.

"Jeg forstår ikke, hvorfor du køber en bog, du allerede har, når der er så mange andre bøger, du også gerne vil læse. Det er da fjollet," siger venner og bekendte ofte, når de betragter min bogreol. Og på sin vis har de ret. Pladsen i min bogreol er knap, mængden af mine nye bogbestillinger er begrænsede og min læse-liste er uendelig. Hvorfor i alverden skal man bruge penge på en bog, man allerede har, når der står ti nye titler på ens ønskeliste? Det er ikke rationelt, og det er ikke logisk. Men det er selvfølgelig heller ikke meningen.
Selvom jeg ejer seks udgaver af Louisa May Alcotts børneklassiker "Little Women", synes jeg ikke, at jeg ejer seks ens bøger. Teksten indeni er den samme – en vidunderlig tekst fyldt med hjertevarme og barndomsminder – men bøgernes udformning er vidt forskellig. På én udgave er gammeldags hjemlighed vægtet højt med et indtryk af håndarbejde og korssting. På en anden udgave udgør fire objekter i form af en dukke, en klemme, en bog og en handske, bogens dominerende elementer. På fire udgaver er der en illustration af fire piger; i form af finurligt barnlige ansigter, skøjtende, leende og vinterklædte unge kvinder og sirligt udskårne, elegante silhouetter. Der er ingen tvivl om, hvem pigerne er; men de fire ansigter på de fire bøger har ikke det mindste til fælles. Det er fire fortolkninger, fire forestillingslege, fire billeder på, hvem March-søstrene kunne være. Og det er dét, der gør bogdesign så interessant. At sammenligne to udgaver af den samme bog, giver en idé om, hvor forskelligt en bog kan opfattes, og hvor forskelligt en tekst kan læses.
Der kan være mange grunde til, at jeg ejer en bog i flere udgaver. Sommetider skyldes det praktiske behov for forskellige formater, noteapparater, forord eller oversættelser; andre gange er det en direkte påvirkning af uimodståelig bogskønhed og et ønske om at eje mine yndlingsbøger i smukke udgaver. Men oftest ejer jeg flere udgaver af en bog, fordi bogdesign fascinerer mig. Fordi jeg tror på, at to bøger med samme titel slet ikke er den samme bog overhovedet. Og det er hverken spild af penge, tid eller reolplads i min optik.

Har I også gengangere i jeres bogsamling? Bøger I ejer i flere udgaver med forskellige forsider? I så fald – hvorfor? Og hvordan forsvarer I det? 
Eller er I måske af en anden mening, og kunne I aldrig drømme om at eje flere udgaver af en bog? Fortæl mig endelig jeres tanker i kommentarfeltet. 

38 kommentarer:

 1. "Little Women" er sådan en fantastisk bog, at man næsten bliver nødt til at eje flere udgaver af den. Tænk nu hvis der skulle ske noget med en af dem, så er det jo godt at have en masse i back-up ? ;) Jeg har indtil videre også 3 forskellige, og jeg overvejer virkelig også at købe den nye fra Folio. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige præcis! Faktisk har jeg lige købt en syvende udgave... Det er skruen uden ende! Og du har i øvrigt helt ret, den fra Folio er jo majestætisk!

   Slet
 2. Mm... personlig har jeg nok et par doble - men da de ikke er på samme sprog (norsk, dansk, engelsk), tæller det jo ikke rigtig, vel? Vel? Har alt for lidt plads til nye bøger, så er desværre nødt til at sælge ud/give væk til tider.. Men drømmen er helt klart et hus med mit eget, store bibliotek!

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, det tæller bestemt ikke ligeså galt :P .. Jeg har også pladsmangel, men så opbevarer jeg også en del af mine bøger hjemme hos min mor. Det hjælper lidt på det hele, indtil jeg får mit drømmebibliotek :)

   Slet
 3. Åh, dine bøger er altså så smukke at se på. Du laver en rigtig god pointe, og sætter ord på en idé, som jeg aldrig selv har kunne - jeg holder også utrolig meget af tanken om, at eje flere versioner at den samme bog, men jeg har aldrig været i stand til at forklare lige præcis hvorfor. Din observation med bogdesign versus indhold rammer lige plet!

  Jeg har endnu ikke de store gengangere i min reol - kun min ene yndlings, "Alice i Eventyrland" går igen to gange, den ene gang på dansk, den anden på engelsk. Den ene med finurlige, sjove illustationer - en bog jeg har haft siden barndommen - og den anden en nyere, mere elegant udgave (som du selv ejer - lidt sjov er den også med alt det lyserøde!). Jeg ønsker sådan at eje flere versioner af den. Håber på at kunne finde nogle ældre udgaver en dag, dog også med fint design og artwork både udenpå og indeni!

  http://stainsofpaint.blogspot.com/

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Jeg er glad for, vi deler mening, for det kan netop være en lidt vanskelig ting at sætte ord på. Tekst og design er i hvert fald, i mine øjne, bare ikke to så adskilte ting, som folk sommetider gør det til.

   "Alice i Eventyrland" er netop udgivet i så mange fine, pudsige og sjove udgaver. Den er udgivet i et væld af udgaver, og man kan helt sikkert også opspore ældre, mærkelige og finurlige versioner.

   Slet
 4. Jeg plejede at være af den holdning at en bog af en var nok, men i den seneste tid siden jeg er begyndt at blogge er jeg bare blevet mere og mere forelsket i bøger, om det så er for historien eller de mange flotte udgaver er for mig lidt lige meget. Det kan være det ene eller det andet jeg er forelsket i, eller begge dele. Og som jeg er begyndt at finde flere forskellige udgaver at den samme bog, er min ønskeliste også vokset gevaldigt, for hold nu op hvor er der mange flotte bøger derude.
  Og jeg syntes din tanke om at coveret fortæller noget forskelligt om bogen er helt korrekt, for vi læser dem jo alle sammen på forskellig vis og centrerer på forskellige ting, hvilket er spændende at se udfolde sig på omslag.
  Ej, hvor har du givet mig købelyst lige nu :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er nemlig virkelig mange pæne bøger, og jeg kan heller ikke få nok af en bog, jeg allerede elsker! Det er på ingen måde spild :)

   Og tusind tak for de søde ord! Jeg beklager den pludseligt opståede købelyst :p <3

   Slet
 5. Det er godt at høre, at jeg ikke er den eneste, der har det sådan.
  Jeg ejer selv flere udgaver af min favoritbog (Momo af Michael Ende). Jeg har den sågar på tysk, selv om jeg ikke er specielt dygtig til at læse sproget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du er bestemt ikke den eneste! Og åh, hvor fint. Jeg mangler endnu at læse den bog.

   Slet
 6. Jeg skylder fuldstændigt skylden på dig! Inden jeg begyndte at læse din blog var flere kopier af samme bog ikke noget jeg overvejede. Eller jo, i et enkelt tilfælde - mine elskede HP-bøger. De første par stykker er paperbacks og de sidste er hardcover købt om natten. En dag vil jeg gerne have en kollektion af 7 matchende bøger, men jeg kunne aldrig finde på at smide de andre ud. Men indtil jeg havde læst din blog overvejede jeg ikke en ny udgave af en bog på hylden bare fordi den var fin eller ligesom fortjente at stå der i en bedre udgave. Det er til gengæld sket nu, så nu er jeg ligeså stille begyndt at ønske mig bøger jeg allerede ejer i en pænere udgave :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, tænk jeg har influeret dig så meget! Det kan jeg slet ikke lige komme mig over! Jeg beklager lidt indflydelsen, men samtidig er jeg virkelig glad for at kunne inspirere :')

   Slet
  2. Hihi, jamen det er nu ganske rigtigt :-) jeg tror måske min mand ærgrer sig mere end jeg gør ;-) hvis jeg skulle købe en fin udgave af Little Women, som min første, hvilken skal jeg så gå efter? Jeg overvejede Barnes & Noble, men synes umiddelbart at den grønne ser meget fin ud

   Slet
  3. Åh de kære mænd – der er jo så meget, de ikke forstår! :)

   Det er vildt svært for mig at anbefale en udgave af "Little Women". De er jo alle sammen smukke, og jeg elsker dem alle på hver sin måde. Hvis du vakler mellem den fra B&N og den grønne fra Puffin, tror jeg dog umiddelbart, jeg vil anbefale B&N's udgave. Ikke fordi den nødvendigvis er finere, men simpelthen fordi, at Puffin-udgave er lidt lille i det, og derfor meget 'tyk' i det – så er B&N's nok mere læsevenlig. Men smukke er de altså begge to!

   Slet
 7. Man kan aldrig have for mange eksemplarer af sine ynglings-bøger. Jeg har også et par udgaver af P&P, så jeg støtter dig kære Rikke!;) Det er en fornøjelse at læse en virkelig god bog, men fornøjelsen bliver, for mig, altid lidt bedre når bogen er smuk og velovervejet i sit design.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan man nemlig ikke! :) Og bogens design har virkelig også meget at sige for mit vedkommende!

   Slet
 8. Jeg har tre udgaver af Jane Eyre - som jeg aldrig har læst, så det virker lidt fjollet... men tror bare godt, jeg kan lide ideen om, at når jeg engang får den læst, så har jeg en masse pæne udgaver at læse den i!

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh ja. Og "Jane Eyre" er virkelig også en bog, der er flere udgaver værd!

   Slet
 9. Jeg synes din samling er fantastisk. Man kan sagtens have flere udgave af en elsket bog. Jeg har flere eksemplarer af H.C. Andersen og Brødrene Grim - og af James Ellroy (mest fordi jeg havde glemt at jeg allerede havde bogen), men det gør ingenting. Der er både tunge indbunde og så pocket udgaverne - præcis som du nævner: Der er nemmere at rejse med.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Og du har helt ret. Forskellige formater kan forskellige ting, og det kan virkelig have mange fordele!

   Slet
 10. Jeg ejer ikke mere end et eksemplar af nogen bøger og det ser jeg ingen grund til at lave om på. Jeg kan sagtens se, at alle de fancy forskellige udgaver af bøger er utroligt smukke, men det er ikke noget, jeg vil bruge plads og penge på, når der er så mange andre ting, jeg gerne vil bruge mine penge (og plads) på.

  I løbet af de sidste par år er jeg også blevet tiltrukket lidt af det dér "simple living"-halløj, så jeg er begyndt at tænke meget over, hvad jeg anskaffer mig og om jeg virkelig har brug for det, så jeg ikke får ophobet en masse ting, jeg alligevel aldrig bruger. Og der er bøger altså ikke en ting, jeg behøver at eje, når jeg kan låne dem på biblioteket, da langt de fleste bøger ikke bliver læst mere end en gang for mit vedkommende.
  Jeg ønsker mig dog stadig bøger, og de få bøger, jeg gerne vil læse flere gange vil jeg også gerne eje, men et enkelt eksemplar er nok for mig. Måske kunne jeg godt finde på at anskaffe Harry Potter-bøgerne på engelsk, men når sproget er forskelligt er det jo også lidt noget andet end bare et nyt cover.
  Alt det her stemmer så ikke særlig godt overens med min drøm om eget hjemmebibliotek, men det problem må jeg løse, når jeg engang bliver rig så ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ah, ja. Simplicitet er altid godt og hvis behovet for smukke bøger eller flere udgaver ikke er der, så synes jeg bestemt heller ikke, man skal bruge penge og plads på det :) Jeg synes dog altid, at en ny udgave er andet og mere end "et nyt cover". Det er, for mig, en ny måde at se historien på og et nyt, smukt objekt til min bogreol. Men det er selvfølgelig en smagssag :)

   Og ja – selvfølgelig. Hjemmebiblioteket skal jo nok komme en dag ;)

   Slet
 11. Fuldstændig enig. Elsker bog design ligesom dig. Så smukt et video indlæg også <3

  Personligt, dem som jeg ejer flest udgaver af er Tolkiens værker, mest af alt LoTR. Jeg genlæser LoTR hver år (mine favorit bøger), og det er virkelig dejligt at kunne læse de bøger i andre udgaver.

  Jeg tror hvis man genlæser sine favorit bøger meget, og går lidt mere i dybden med sine interesser, ser jeg det som en forståelig ting at have flere eksemplarer. Det tilføjer nået helt særligt til bog oplevelserne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for de søde ord! :')

   Og hvor fint med flere udgaver af en bog, du elsker så højt. Jeg er i øvrigt helt enig med dig, det kan være meget givende ikke nødvendigvis af købe flere udgaver af en bog, men i hvert fald holde øje med dem. De har meget at sige, der kan række ind over teksten.

   Slet
 12. Åh, dette indlægs handling står virkelig mit hjerte nært. Specielt fordi jeg de sidste par uger har brygget på at skrive mit eget med præcis samme tema, hvilket kommer sig af at jeg i sidste måned købte endnu en samlet udgave af "Freddy & Monstrene" af Dennis Jürgensen. Præcis samme udgave som jeg allerede ejer to af, og hvor jeg samtidig også ejer bøgerne enkeltvist. Og ønsker mig dem enkeltvist i en hardbackudgave. I min verden kan jeg nemlig på ingen måder få nok udgaver af den/de bøger. For det første er jeg bange for, de en dag udgår endnu engang (de blev genoptrykt igen sidste år efter en del år, hvor de var udsolgt fra forlaget), og jeg kan derfor godt lide tanken om, at jeg har i hvert fald to eksemplarer. Det ene bliver nemlig helt sikkert slidt på et tidspunkt (jeg genlæser dem ret ofte), og hvis udgaven skulle gå i stykker, så vil jeg være evigt taknemmelig for, at jeg også ejer en backup. For det andet ejer jeg flere udgaver, fordi jeg gerne vil have både den samlede udgave og bøgerne hver for sig.

  Derudover ejer jeg også flere udgaver af andre bøger (hovedsageligt yndlingsbøger) - her er det dog mest fordi, jeg enten ejer dem på flere forskellige sprog, eller fordi jeg både ejer en paperback og en hardback af bogen, hvor paperbacken for det meste har været den, jeg har læst og ejet først, og jeg derfor ikke rigtig kan få mig selv til at skille mig af med den, selvom jeg ejer en ny hardback af den.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er helt enig med dig. Mange bøger udgår, og det skærer i hjertet at opdage det for sent! Desuden er der en stor praktisk fordel i både at have en serie/et forfatterskab i en samlet udgave og i en enkel. Det dækker nemlig helt forskellige behov :)

   Slet
 13. Jeg har også mange "gengangere" i min reol. Jeg elsker smukke udgaver, men jeg vil gerne have en ganske gemen paperbackudgave, som jeg ikke behøver at være øm over, som jeg kan slæbe med, og som kan blive læst alle vegne. Og så vil jeg bare gerne have en smuk udgave af de bøger, som virkelig har gjort indtryk! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nemlig skønt med forskellige formater, som man kan have stående eller tage med i tasken :) Jane Austens samlede værker er jo ikke til at slæbe rundt med, så det er skønt også at have en lille paperback fra Oxford med gode noter og transportabelt format :D

   Slet
 14. Jeg knuselsker nærmest det her indlæg altså! <3 Det er præcis sådan jeg selv har det. Design er helt sikkert en tolkning og den betyder meget mere end fleste tror.

  Jeg oplever også tit rynkede øjenbryn over de flere udgaver jeg har af samme bog - næste gang giver jeg dem linket til det her indlæg. :0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! :') Og link du bare alt det, du vil ;D

   Slet
 15. Du er en bogsamler i ordets allerbedste forstand, Rikke! Vi har ikke pladsen til det - huset er fyldt med bøger - men ellers havde vi helt sikkert også flere udgaver af vores yndlingsbøger.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Og åh ja – den trange plads er afgjort en forhindring, og herhjemme er der også snart helt fyldt op!

   Slet
 16. Jeg kan huske da jeg var lille, jeg sneg mig altid ind i min mormor og morfars bibliotek. Jeg kunne bruge flere timer på at side og bladre og leve mig ind i bøgernes verden. Så blev jeg ældre, fik end masse af se til. Jeg stoppede faktisk med at læse bøger, noget som jeg elskede. Så fandt jeg din blog, og du gav mig lysten til at læse tilbage. Oven i købet delt vi samme passion for smukke bog-covers, da jeg er grafisk designer og lever i den visuelle verden hver dag. Jeg elsker din måde at fortælle en historie på, der er så meget passion i dine videoer og dine indlæg og man kan ikke undgå at blive revet med i dit univers. Tak for en altid inspirerende og fantastik blog. Jeg elsker at læse med!! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh. Det er virkelig en smuk, smuk, smuk kommentar, du har skrevet. Tusind tak. Af alle de ting bloggen har bragt mig, er det det her, jeg værdsætter mest; tænk at kunne indgyde folk med en smule læselyst. Jeg kunne ikke forestille mig noget bedre.

   <3 Tak fordi du læser med. Det er kommentarer som denne her, der gør det al tiden værd for mig :)

   Slet
 17. Man er vel ikke samler for ingenting! Jeg læste indlægget her mens mine to stopfyldte Harry Potter reoler stod og skulede til mig, jeg synes bogserier er som en familie, de skal være sammen! Kan ikke nænne at have en enkelt bog i en anden udgave stående helt alene, det er jo næsten synd! Det har så resulteret i, at jeg har serien i både hardcover og paperback på både dansk og engelsk, og så lige på tysk i paperback.. Samt de mange små ekstrabøger der er udgivet... Har måttet holde mig selv tilbage for ikke at købe hele serien i de to nye smukke udgaver også... suk! Som barn fik jeg en blandning af de to formater i gaver, og jeg fik altid læst dem inden min mor kunne bytte dem så de hang sammen, derfor endte jeg med to, og det har fortsat på samme måde med de engelske. Men det gør mig egentlig ikke så meget, det er min yndlings bogserie i hele verden og min trofaste partner gennem hele min barndom, så jeg er mere end tilfreds med at de står og fylder godt på reolen.

  - Og når jeg en dag får en lille familie, kan den danske hardcover serie jo flytte ind på børneværelset <3

  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er man netop ikke! Og hvor skønt at du også ejer bøger, som du samler på. Det er så smukt at samle ind, elske og betragte sine skatte. Og yndlingsbøger kan man altså ikke ahve for mange udgaver af!

   Slet
 18. De eneste bøger jeg ejer i flere udgaver har kun noget med sprog at gøre. Oftest dansk og engelsk.
  Jeg tror ikke at jeg ville have flere udgaver af den samme bog, så hvis jeg forelsket mig i en bogs udseende så vil jeg nok sælge min gamle udgave. Jeg er ikke helt sikker, mest fordi jeg endnu ikke har oplevet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ah ja! Det er også en praktisk tilgang til tingene. Jeg ender bare altid med at elske alle mine udgaver lige højt :)

   Slet