tirsdag den 16. december 2014

Tirsdags-tip #6: Tre ting til bogelskeren

Her i decembers glitrende dage har jeg, ligesom sidste år, sat tema-tirsdag midlertidigt på pause. I stedet vil jeg benytte tirsdagen til at fremhæve bøger og uddele tip, der kan være til inspiration for både ønskelister og gaveindkøb.


Jeg vil til evighed påstå, at bogelskere er lette at give boggaver til. Uanset hvor mange bøger man ejer, hvor mange bøger man har læst, og hvor mange ulæste e-bøger man har liggende på sin iPad, så får man aldrig nok. Man ønsker sig altid en bog til; flere bøger er lig med flere eventyr, og mere læsestof er lig med timevis af underholdning.
Og selv hvis man som gavekøber ikke har mod på at købe romaner, der måske ikke vil falde i modtagerens læsesmag, så er der så mange andre bogrelaterede muligheder. Fra magnetiske bogmærker til praktiske læsedagbøger, boglige smykker og præcise bog-filmatiseringer, er der et enormt landskab af gode gavemuligheder til enhver bogelsker. Her har jeg fundet tre forslag frem fra gemmerne. 
 • Praktiske, sjove og søde bogmærker. Jeg er både glad for magnetiske bogmærker, der bliver siddende fast på papirssiderne, og dekorative bogmærker håndlavet af dygtige sælgere på Etsy. Mit seneste fund er smarte bogmærker fra Knock Knock med plads til at skrive sidetal og noter ned på. Det fungerer som en form for bærbar læselog, og det gør ikke spor, hvis bogmærket falder ud af bogen, når man alligevel har skrevet sidetallet på. Jeg har købt de geniale bogmærker i Politikens Boghal, men de kan også købes her.
 • Fine billeder og boglig billedpynt lige til at hænge op på væggen. For hvad er mere dekorativt end indrammet bogkærlighed? Jeg er stadig helt svimlende forelsket i Jane Mounts yndige tegninger af bogstakke og bogrygge. Jane Mount tegner samlinger af både almindelige og kendte menneskers yndlingsbøger, og man kan endda tage et billede af sine yndlingsbøger og få hende til at tegne lige præcis dem. Jeg har dog stillet mig tilfreds med et standardbillede, som indrammer mange af mine favoritter. Jeg ønsker mig dog stadig flere af Jane Mounts tegninger – gerne en med alle Jane Austens bøger. I kan selv kigge på Jane Mounts billedudvalg lige her.
 • Bøger om bøger. Bogelskere elsker at læse om andre bogelskere. For at læse en bog, om en der elsker bøger, er som at møde sig selv i papirsform. Det vækker genkendelighed; sætninger bliver spejlinger af ens egne tanker, og fortællingen liver op foran ens øjne. Jeg kunne ikke forestille mig en dedikeret læser, der ikke vil kunne lide "The Shadow of the Wind" (dansk oversættelse: "Vindens skygge") af Carloz Ruiz Zafón. Bogen er et mesterværk, en kærlighedserklæring til det skrevne ord, og indeni bogen vrimler tusinde andre bøger rundt og gennemsyrer historien. Det er enhver bogelskers drømmelæsning. Og hvis man ikke er til skønlitteratur, gemmer faglitteraturen også på mange perler. Blandt mine egne favoritter er "A Reader's Book of Days", der er et lille opslagsværk, der fortæller hvilke litterære begivenheder, der er sket på de pågældende datoer gennem verdenshistorien. Det er spændende, og det er fint. Læs mere om bøgerne her og her.

6 kommentarer:

 1. Jeg er da nød ti at ønske mig " The Shadow of the Wind" i fødselsdagsgave med mindre, at jeg kommer til at købe den i efterjulegave til mig selv:0) Den ser smuk ud, og vil pryde min nye bogreol sammen med Moby Dick.

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er virkelig også fin i Drop Cap-udgaven, og historien indeni er endnu finere. Det er sådan en god, god, god bog.

   Slet
 2. Haha, jeg er vild med bogmærkerne. Så sjove!

  Nogle gange tænker jeg, at jeg må være verdens nemmeste menneske at købe gave til, for jeg finder selv 100 ting om dagen jeg gerne ville have. Jeg forstår slet ikke, at andre har så svært ved det haha (:

  SvarSlet
  Svar
  1. Sjove er lige ordet! Og haha – ja! Sådan har jeg det virkelig også indimellem.

   Slet
 3. Ih de bogmærker er da simpelthen bare fantastisk fine! Og så elsker jeg Jane Mounts smukke tegninger, jeg har selv flere gange overvejet at købe et af hendes fine værker, men der er så mange at vælge imellem, at jeg endnu ikke har besluttet mig. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. De er nemlig supersmarte :D .. Og Jane Mounts tegninger har så afgjort også vundet mit hjerte. Jeg elsker dem!

   Slet