mandag den 8. december 2014

"Twelve Days of Christmas" af Trisha Ashley

"Twelve Days of Christmas" af Trisha Ashley, fra forlaget Avon, udgivet i 2010. 3/5 stjerner.

En kvinde der forbinder julen med smertende minder, en mand der desperat forsøger at undgå den store familieforsamling, og en påtrængende, anmasende og insisterende familie, der drømmer om at inkludere alle i deres højtidsfejring. "Twelve Days of Christmas" har alle ingredienserne til en forudsigelig, hjertevarm julekomedie. 
Den unge Holly Brown sørger over sin mands død, den stædige Jude Martland vil helst ikke tilbringe julen med sin storebror, som har stjålet hans forlovede, og begge flygter langt ud på landet for at forsøge en jul, alene. Men en snestorm, en højtidsbesat familie og en række af tilfældige møder formår alligevel gang på gang at bringe Holly og Jude sammen, og ingen af dem får lov til at tilbringe julen alene, som de havde planlagt.

The slightly musty, dusty scent of neglect has given way to the homelier ones of wood fires, beeswax and lavender polish, baking and fresh coffee.

Jeg læste mange julebøger sidste år, og dette var en af dem. Blandt alverdens mislykkede forsøg på letbenet julelæsning, var "Twelve Days of Christmas" lige, hvad jeg ledte efter på daværende tidspunkt. Bogen var sjov, finurlig, fuldstændig forudsigelig, sukkersød og candyfloss-lyserød. At læse den var ligesom at se en romantisk komedie, og selvom den blev ligeså hurtigt glemt, som den blev læst, spredte den hygge og varme imens den varede.
"Twelve Days of Christmas" er på ingen måde en larmende, overvældende romance; det åbenlyse kærlighedsforhold mellem Holly og Jude udvikler sig gradvist under konstante forhindringer i form af et hektisk familieliv. Holly lokkes til at holde en julefest, og i den forbindelse bruges meget af bogens sideplads på at beskrive opskrifter, oppyntning, rengøring og traditioner. Sommetider befinder bogen sig på en vippekant mellem det kedsommeligt deskriptive og det stemningsbestemmende. Der var øjeblikke, hvor jeg virkelig følte, jeg var til stede i Hollys køkken til de traditionelle, engelske juleforberedelser og indåndede duften af tærte, småkager og steg. Og så var der andre øjeblikke, hvor jeg undrede mig over behovet for at beskrive en gulvvask, som alle ved, hvordan tager sig ud. Det var en særpræget vekselvirkning. 

Falling for you was definitely not in my life-plan.

Holly Brown er en uimodståelig karakter, og selvom hendes had-kærlighedsforhold til Jude kun langsomt tager form, er de begge lette at holde af og lette at forstå. Mellem klodsede episoder, næsten umulige uheld og gentagende familieforstyrrelser, opstår et oprigtigt bånd til karaktererne. Man venter, håber og ved, at de vil finde sammen. Og med et lykkeligt smil når man bogens konklusion, vender den sidste side og smiler veltilfreds med et hjerte fyldt af varme.
Jeg vil aldrig skrive, at denne bog er noget særligt, eller at den er et overraskende mesterværk. For det er den ikke. Men den er alt, hvad dens bagsidetekst lover; sød, fjollet og ganske fornøjelig. Som med enhver romantisk komedie, skal man være i det rigtige humør for at kunne værdsætte den, for hvad den er; en sød historie med et uskyldigt juledrys.

8 kommentarer:

 1. Jeg er helt enig :-) ikke et stort mesterværk, men en sød hyggelig bog med masser af julestemning - lige som man forventer :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige præcis! Den gør, hvad den skal :)

   Slet
 2. Det lyder lige som en bog for mig, og leder efter en letlæselig hyggebog lige nu, som selvfølgelig skal være julerelateret! ;) Jeg elsker dine anmeldelser. Du har den fineste blog.

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er nemlig helt perfekt til denne søde juletid, som en rigtig sød hyggebog.

   Og tusind tak for de søde, varmende ord!

   Slet
 3. Jättefina bilder du tog på boken :)

  SvarSlet
 4. Nogle gange kan letlæst og sukkersød underholdning også bare være lige præcis dét der skal til i en ellers ret så presset hverdag (:

  // http://skillesunivers.wordpress.com/

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige præcis! Det kan være ret så skønt :)

   Slet