lørdag den 31. januar 2015

Månedlig opsummering: Hvileløse januar

Januar var: januar på alle tænkelige måder. Uendelig. Ulidelig. Umulig. Januar var hektisk og hvileløs; en tung følelse af pligt og pligter, eksamenslæsning og eksamensskrivning. Forsvindende få minutter med forsvindende lidt indhold. Hele dage brugt på at google, opsøge kilder og læse om emner, som jeg aldrig nogensinde vil komme til at bruge til noget. En manglende motivation og hele tiden drømmen om den nervepirrende frihed ude i horisonten, der føltes så uopnåeligt langt væk.
Januar var en blanding af ting jeg burde, skulle, ville have gjort, men som jeg endte med at affærdige. Januar var et spørgsmål om prioritering og isolering; fingre på tastaturet og musik i ørerne. Udsatte aftaler og aflyste aftener. Ord der skulle forestille argumenter.
Paradoksalt nok var januar dog også naturskønhed, stille aftener med dalende snefnug i gadelygternes skær som et lille Narnia ude foran mit vindue. Januar bød på filmaftener og hjemmeaftener og en enkelt biograftur. Nico dimitterede som diplomingeniør, og jeg blev tilbudt et job. Et nyt år begyndte, og med det kom talrige muligheder.
Januar var også vidunderlige veninder; panikslagen eksamenssnak med Stine, ligegyldige hverdagsdokumentationer på SnapChat med min søster og gensyn med en savnet nabo. Januar bød på besøg fra min mor, afternoon tea på Perchs med søde kollegaer og da dagen i går oprandt, blev min sidste mundtlige eksamen visket ud, og jeg fejrede det med søde veninder og en danseaften, der blev længere, end vi havde aftalt, og sjovere end vi havde troet.
De sidste 31 dage har været af blandet, ubestemmelig karakter og af varierende succes. Januar føles ofte som en slags forhindring, der skal overkommes, før året rigtigt kan begynde. Nu venter jeg blot på februar.
I januar læste jeg: 18 bøger. Heraf var 9 af dem pensumrelaterede og en del af min eksamenslæsning. 
I januar købte jeg: 5 bøger. Derudover er jeg blevet belønnet med to forsinkede julegaver fra Folio Society.
Januars store læseoplevelse: Jeg tror faktisk, januars største læseoplevelse er en biografi. I januars tidligste dage læste jeg "Lucy Maud Montgomery: The Gift of Wings" af Mary Henley Rubio, og sjældent har en nonfiktion bog fyldt mig med så meget beundring og læseglæde. Det er sand ordskønhed. 
Januars mest skuffende læseoplevelse: "The Understudy" af David Nicholls. Bogen var spild af min tid og energi; en hul fornemmelse uden logik eller begrundelse. Og det sørgeligste er, at den kunne have været så meget mere; i en anden forfatters hænder kunne plottet have været noget ekstraordinært.
Januars mest mindeværdige ord: I forbindelse med et fag om feminisme og transseksuelle tolkninger, læste jeg "A Room of One's Own" af Virgina Woolf. I det sært sammenflettede narrative essay stødte jeg på ord af stor betydning. Om frihed og tankemæssig virksomhed skriver Woolf: Lock up your libraries if you like; but there is no gate, no lock, no bolt that you can set upon the freedom of my mind.
Januars lyrikvalg: Jeg har ikke færdiglæst en lyriksamling, for jeg har ikke haft tiden – men jeg har endelig genvundet lysten til det. Den stille januarssne har altid haft en beroligende effekt på mig, og nu drømmer jeg om at læse flere af Robert Frosts smukke ord.
På februars læse-liste står der: Alt. Jeg har lyst til at læse hele min bogreol på én gang, blot fordi jeg kan. Jeg glæder mig til at fordybe mig i Austen-litteratur til mit speciale, og jeg ser frem til at læse drømmelyrik. Jeg vil læse fantasy, og jeg vil læse klassikere. Jeg vil læse søde børnebøger, og jeg vil læse rørende kærlighedshistorier. Jeg vil genlæse og nylæse; snuse til en smule videnskabelig nonfiktion og blive væk i en tyk eventyrssamling. Jeg glæder mig. Læsefrihed er det sødeste ord i verden. 

14 kommentarer:

 1. Ej hvor sjovt - 'hej Rikke' - vi skrev sammen på arto for lææææææænge siden :) Det kan være, at jeg kan hente lidt inspiration fra din blog. Jeg er langt fra en læsehest, men overvejer at fordybe mig i en god bog - en bog, to bøger, flere. Håber du har det dejligt og er kommet godt ind i det nye år.

  Kh Sheena (måske bedre kendt som tomtomgoesdancing)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sheena! :) Gud hvor morsomt. Internetrummet virker så stort, og Arto virker som noget fra dinosaurernes tid, men alligevel oplever man sommetider sammenstød som disse. Hvor er det hyggeligt :)

   Jeg håber også, at du har godt, og at 2015 har behandlet dig pænt indtil videre :)

   Slet
 2. Øv med "The Understudy", den har jeg ellers længe gerne villet læse, men nu tror jeg da vist, jeg springer over! ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nemlig superøv. Jeg blev slemt skuffet :/

   Slet
 3. Har du læst andet af Nicholls?
  Min bedste læseoplevelse i denne måned må gå til Lord of the Flies, som jeg aldrig har taget mig sammen til at læse før nu. Og hvilken fejl. Fantastisk bog i min optik.
  Mest skuffende læseoplevelse må gå til Wuthering Heights. Endnu en bog, som jeg har haft svært ved at tage mig sammen til at få læst. Den skuffede dog. Jeg havde lyst til at smide bogen ind i væggen af ren og skær raseri efter de første 50 sider. Jeg tror aldrig, jeg har læst en bog med så utilgivelige tarvelige karakterer hele vejen rundt. Det var en øv-følelse, for normalt elsker jeg Brönte-søstrene og deres værker. Jane Eyre er tæt på at kunne kaldes min yndlingsbog og Agnes Grey og The tenant... er også fantastiske. Emily, du skuffede mig! :(

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg har læste 'One Day', og den kunne jeg så godt lide. Det er en fin historie.

   Og fantastisk med 'Lord of the Flies'. Jeg elsker den bog, og jeg synes den har så meget psykologisk dybde. Magtstpillet mellem drengene er simpelthen så nervepirrende.

   Det er en skam, at 'Wuthering Heights' skuffede dig. Jeg holder meget af historien, men i mine øjne bliver den også tydeligt overgået af 'Jane Eyre' og 'Agnes Grey'. Måske har det noget med rammefortællingen at gøre; den er mærkværdigt langsommelig. Men jeg synes til gengæld også, at Heathcliff er en meget interessant og super mørk karakter.

   Slet
 4. Jeg læste Den Evige Toer (aka The Underststudy) i sommers, og blev også slemt skuffet - og du har så evigt ret, der er potientiale i historien, bare en anden havde skrevet den!

  Kan se Bastarden ligger i bunken, er den god? Jeg forsøgte at starte på 1'eren i serien i slutningen af sidste år, men kunne ikke rigtige komme i gang.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er sådan en skam! Imens jeg læste den kunne jeg ikke lade være med at spekulere på, at Ian McEwan kunne have forvandlet historien til noget helt særligt og helt anderledes. Noget mere end hvad der var.

   Og 'Bastarden' er ganske fin læsning. Jeg læste den under eksamen, så det var god afslapning. Det er nok bare mest en slags "historisk knaldroman", fristes jeg til at sige.

   Slet
 5. Du har en nydelig blogg :)
  Alltid inspirerende...

  SvarSlet
 6. Et job? Hvor spændende! Det håber jeg, at du fortæller mere om :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, der er egentligt ikke så meget at sige. Det er mit praktikjob hos L&R der fortsætter som studiejob, og jeg er smadderglad for det!

   Slet
 7. Seems like a great month!
  What's your thesis about?

  SvarSlet
 8. Har elsket det citat af Virginia Woolf fra første gang, jeg læste hendes smukke essay. Da jeg startede min blog, havde jeg et ønske om, at der skulle optræde forskellige citater fra bøger, jeg valgte dog kun et enkelt, og det blev dette citat af Woolf, fordi jeg synes det er så sigende.

  SvarSlet