onsdag den 30. december 2015

Læse-refleksioner #1: De 10 bedste bøger i år 2015

2015 har været et travlt år, et hektisk år og et helt vidunderligt år. Jeg er ikke sikker på, hvordan jeg har nået og opnået så meget, men her i årets sidste dage kan jeg se tilbage på en række gyldne begivenheder og så mange smukke læsestunder.
I 2015 har jeg læst 122 bøger, og 18 af dem har været genlæsninger. Når jeg ser tilbage på årets læseoplevelser og mine pertentlige Goodreads-statistikker, slår det mig, at ud af de 15 bøger, jeg har bedømt til 5 stjerner, er de 11 af dem genlæsninger. Jeg er sikker på, at jeg midt i al travlheden har søgt tilbage til de læseoplevelser, jeg allerede kender. Dem jeg elsker allerhøjest.
Derfor er årets højdepunktsliste kortere end de foregående år. I år har jeg blot samlet 10 af de bedste bøger i mit år 2015. For at bevare overblikket består listen af bøger, jeg har læst for første gang i år 2015. Listen herunder er en refleksion over nye bøger, der gjort indtryk, og den er skrevet i prioriteret rækkefølge fra 10. pladsen til den uforglemmelige 1. plads.


#10: "It's Not Me, It's You" af Mhairi McFarlane. Hvornår har du sidst grinet hjerteligt over en bog? Ikke siden "Bridget Jones' Diary" har jeg grinet så højt eller så længe  af en fiktiv karakter, og ikke siden Rowells "Attachments" har jeg læst en så perfekt romantisk komedie. "It's Not Me, It's You" er en af den slags bøger, man har det oprigtigt sjovt med. En af den slags bøger, der får en til at sprutte af grin, imens den slipper tusinde flaksende sommerfugle løs i ens indre. Den er sjov, klog, sarkastisk, britisk og vidunderligt fin – og jeg har fundet den frem flere gange i løbet af året for at genlæse en sjov passage og genfinde hverdagsglæden på en dum dag. 
#9: "Thérèse Raquin" af Émile Zola. I virkeligheden er "Thérèse Raquin" en modbydelig bog. Men den indeholder en særegen grusom skønhed, der er umulig ikke at beundre. Den gotiske fortælling om en kvinde, der har en skæbnesvanger affære, er ikke rædselsfuld på grund af de mord, den beskriver, eller den besættelse den skildrer; den er tværtimod rædselsfuld fordi den afdækker den basale mørke, der hviler i så mange menneskers underbevidsthed. De ting man er i stand til at gøre for at overleve. 
#8: "The Gracekeepers" af Kirsty Logan. Kirsty Logans debutroman har givet genlyd i internettets afkroge, siden den udkom. Og det er ikke tilfældigt; for i den finder man en helt ny verden udgjort af stjerneklart vand, omrejsende cirkusartister og en lang række af ensomme nætter. Verdenen Logan skaber er poetisk og forunderlig; et melankolsk stemningsmaleri man kan forsvinde helt ind i. Hendes sprog er noget helt anderledes og  hendes verden så fremmedartet, at man ikke kan undgå at blive lokket med af hendes ord.
#7: "The Enchanted Wanderer and Other Stories" af Nikolai Leskov. Nikolai Leskov er en russisk forfatter, som alle burde kende. En forfatter der ikke skriver, men fortæller. At læse hans fortællinger bringer minder frem, som aldrig har eksisteret; minder om sene aftener på snuskede kroer som del af en større forsamling med en historiefortæller i midten; minder om lejrbål ved landevejene og lavmælte hemmeligheder hvisket under stjernerne; og gamle familielegender fortalt fra mund til mund i flere hundrede år. Nikolai Leskov er nemlig en mundtlig fortæller. Hans historie er fantastiske i sig selv – men følelsen af at få dem fortalt er uforglemmelig. 
#6: "A Traveller in Time" af Alison Uttley. En af årets sødeste læseoplevelser er også en af årets sidste. Jeg har netop færdiglæst "A Traveller in Time" i dag med et smil på læben og en rolig lykkefornemmelse i kroppen. Bogen er nemlig en charmerende, gammeldags perle. Et barndomseventyr og en opdagelsesrejse fortalt i det fineste billedsprog overhovedet muligt. 
#5: "The Twistrose Key" af Tone Almhjell. At læse "The Twistrose Key" mindede mig om at være et skolebarn, der lige har opdaget Narnia. Tone Almhjell tog mig ved hånden og førte mig ind i et snedækket barndomsunivers, der på én gang forekom mig mærkværdigt velkendt og fuldstændig nyt. Selv uden garderobeskaber og løver er "The Twistrose Key" et kærligt minde om C. S. Lewis' eventyrsserie, fordi den indeholder mindst ligeså meget magi skjult i dens sider. Det er længe siden, jeg har læst noget så fortryllende.
#4: "Den uendelige historie" af Michael Ende. Michael Endes historie er kendt af så mange – og også af mig. Jeg voksede op med den i filmform, og tænkte aldrig langt nok til at læse ordene bag. Nu kan jeg kun fortryde det; for bogen er af den slags, jeg fortryder, jeg ikke har læst før. Uden at vide det har jeg manglet den og dens ordtrylleri i mit læserliv. For Michael Ende kan noget med sine ord og sine armbevægelser; han kan gøre en tekst levende, og forvandle en læser til en deltager. Sidemæssigt er "Den uendelige historie" ikke uendelig – men jeg er sikker på, den vil vare for evigt alligevel. 
#3: "Lips Touch" af Laini Taylor. Fantasy er ikke min foretrukne genre, men allige blev jeg fortryllet af "Lips Touch". For Laini Taylor skriver med en usammenlignelig sensualitet; det fantastiske ikke hendes fortællinger er ikke hendes dæmoner, feer eller varulve men derimod skrivestilen selv, der er så atmosfærisk, at man forsvinder ind i den. Ikke siden "The Night Circus" har jeg læst noget, der dannede så tydelige og stærke billeder på min nethinde. "Lips Touch" er ikke en bog, man læser – det er derimod en bog, man lever i for en stund.
#2: "The Pearl" af John Steinbeck. Jeg undrer mig endnu over, at en så lille bog som "The Pearl" kan indeholde så meget historie. Det er sådan en præcis, ondskabsfuld og smuk fortælling om menneskers grådighed, samfundets korruption og om inderlige drømme om et bedre liv i en bedre verden. "The Pearl" er en bedragerisk simpel historie om en mand, der finder en perle – og om et samfund, der finder et offer. Det er historiefortælling, når det er allerstørst. 
#1: "The Children Act" af Ian McEwan. Jeg tænker stadig tilbage på den junidag med en ufrivillig gysen. Den junidag, hvor jeg samlede "The Children Act" op, begyndte at bladre, og pludselig befandt mig midt i nattemørket med et hamrende hjerte. Den junidag hvor et eller andet blev vendt på hovedet – noget som stadig ikke er rettet helt op. Ian McEwan knuste ikke blot mit hjerte med "The Children Act", han sneg sig også ind i mit hoved og ændrede på mine tanker. Og det er en bogs mest sjældne og vigtigste egenskab overhovedet. 

Hvilke store læseoplevelse har I haft i år 2015? Deler vi nogle favoritter – eller ser jeres lister helt anderledes ud?

18 kommentarer:

 1. Me deler ingen yndlingsbøker dette året, men "The Children Act" står ulest i bokhylla, og det må eg gjer noko med snarast :-) God nyttårsfeiring, Rikke!

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, glæd dig til den! Den er fantastisk!

   Også godt nytår til dig :)

   Slet
 2. Tak for listen.. Jeg vil gå på opdagelse i 9 af dem. The Pearl læste jeg første gang i 9. Klasse tilbage i 88.. Jeg gik på en international skole i Schweiz.. Jeg har læst den flere gange siden. Den er fantastisk, Jeg kan anbefale ' Grapes of wrath' og 'of Mice and Men' også af Steinbeck.

  SvarSlet
  Svar
  1. 'The Pearl' er virkelig fantastisk, ja. Og så oplagt til genlæsning. Jeg har læst mere Steinbeck, men jeg må indrømme, at det især er det mytiske islæt i 'The Pearl', der tiltaler mig. Og det har jeg ikke helt fundet på samme måde i hans andre bøger. Men han skriver bestemt blændende.

   Slet
 3. Jeg er så enig med dig angående 'The Pearl'. Som du selv skrev tidligere i år, så er bogen i sandhed en perle og jeg er stadig forbløffet over, hvor stor historien er i den lille bog.

  Rigtig godt nytår, søde Rikke. <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er virkelig også forbløffende. Jeg elsker den, så højt. Og sikke en overraskelse, den var.

   Også godt nytår til dig!

   Slet
 4. The Gracekeepers var også en af dem der ville være på min liste (selvom jeg ikke har lavet en sådan liste), for den var så speciel og mystisk at den er svær at glemme lige foreløbig.
  Jeg tror nok også jeg må nævne Patrick Ness som en interessant forfatter jeg stiftede bekendtskab med i år.

  Rigtig godt nytår, og alt det bedste i 2016. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er nemlig uforglemmelig. Og noget helt særligt.

   Dejligt med et nyt forfatterbekendtskab! Jeg har endnu 'Monster' til gode.

   Også et rigtig godt nytår til dig. Gid 2016 bliver fantastisk.

   Slet
 5. Sikke et dejlig bog år du har haft med mange fine læsninger og finde anmeldelser. I det nye år vil jeg gerne læse "Thérèse Raquin" af Émile Zola og "The Children Act" af Ian Mcewan. Nogle af de bedste bøger jeg har læst i år er "Alt det lys vi ikke ser" af Anthony Doerr, "Helligt forræderi" og "Bedragets rødder" af James Forrester, der alle fangede mig på en helt fantastisk måde!
  Ønsker dig en fantastisk nytårsaften!
  Glæder mig til at følge med i dine skriblerier i det nye år☺

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak, Karina. Jeg er så glad for, du læser med!

   Og det lyder så skønt. Du vil ikke fortryde at læse dem. De er begge så fantastiske. Jeg var i øvrigt også helt ellevild med "Alt det lys vi ikke ser". Hvor var den smukt skrevet.

   Gid du også havde et godt nytår. Og jeg håber, at dit 2016 bliver forrygende.

   Slet
 6. Happy New Year 2016! :)

  In 2015 I read 2 books from your list of 10 best books you read in 2015. They are 'The Pearl'by John Steinbeck and 'The Gracekeepers' by Kirsty Logan. 'The Pearl' is masterpiece and if I had a list of 10 best books I read in 2015, it would be there for sure, although, perhaps not that high as in yours. Well, 'The Gracekeepers' would not make it to my list of the 10 best books, if I had one. I am not sure what happened but either I didn't get it and I should read it once again or it simply wasn't my cup of tea. There are several books on your list that are still on my To Read List.
  On my blog I mentioned three books I liked in 2015 the most:

  Gaiman, Neil: 'The Ocean at the End of the Lane'
  Austen, Jane: 'Pride and Prejudice' (read in Slovak translation. Although, I've already read it in English original before, I found it pretty hard and although I got the message to read it in my mother tongue once again was like to enjoy it to the fullest :)
  Rowling, J.K.: 'Harry Potter and the Chamber of Secrets' (only slightly better than 'Harry Potter and the Philosopher's Stone')

  SvarSlet
  Svar
  1. Happy new year to you as well!

   'The Pearl' really is a masterpiece. I cannot fathom how rich the story is contrasted with its very few pages. It almost seems like magic. It certainly couldn't hold more depth than it does. So impressing.

   What a wonderful list you've made! I adore all of the books you've mentioned. 'The Ocean at the End of the Lane' is mesmerizing, don't you think?

   Slet
 7. Åh, jeg skal helt sikkert have læst "It's not me it's you" i det kommende år. Skønt med noget sjovt og let læsestof at hygge sig med i de kolde måneder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er virkelig anbefalelsesværdig. Og så god. Der er også noget særligt over bøger, man bare læser for at blive underholdt. Det er guld værd.

   Slet
 8. Jeg har fundet frem til 6 bøger, der betød ekstra meget for mig i 2016. Min liste ser dog helt anderledes ud (i tilfældig rækkefølge):
  The Buried Giant
  The Golem and the Jinni
  Why be Happy When You could be Normal?
  Station Eleven
  I Capture the Castle
  Memoirs of a Geisha

  Var dog også virkelig begejstret for The Children Act!

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, 'I Capture the Castle' er så fantastisk. Og det synes jeg egentligt også 'Memoirs of a Geisha' er. Jeg glæder mig også til at læse 'The Buried Giant' snart. Den virker så god!

   'The Children Act' er mit hjertebarn. Jeg bliver stadig helt utilpas og begejstret, når jeg tænker tilbage på den.

   Slet
 9. Jeg har ikke læst nogle af dem på din liste, men et par af dem står på min tbr-liste, og jeg glæder mig så meget til at kaste mig over the Gracekeepers, som stadig bare står og venter på mig i reolen :) På min liste er blandt andet Mig før dig af Jojo Moyes og Legend af Marie Lu :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, glæd dig til 'The Gracekeepers'. Den er skøn!

   Slet