mandag den 29. februar 2016

Månedlig opsummering: Flygtige februar

Februar var: kort, synes jeg. På papiret er det årets korteste måned, og i kroppen føles det slet ikke som en hel måned overhovedet. Dagene er fløjet af sted, og de har været fyldte; med arbejde, med aftaler, med familiedage, fødselsdage, venner og kærlighed. Det føles som om, jeg har klemt så mange følelser ind på så kort tid. 
I februar har jeg sunget fødselsdagssang for min søster og sagt farvel til min oldemor. Jeg har været syg i en halv uge, og jeg døjer stadig med det sidste, sløje snøfteri og andre sygdomsrester. Jeg har haft et par fridage, og jeg har farvet mit hår – lige nu er det både blåt, gråt og gult. På én og samme tid. 
I februar har jeg været til Disney on Ice med Nico og set på fine Disney-skøjtere i overdådige kostumer. Jeg har været i biografen for at se superheltefilm og kærlighedskomedie. Jeg har været til arbejdsarrangement med Claus Meyer og smagt fantastisk simremad, jeg har været til gallapremiere på filmen 'The Danish Girl' (og Eddie Redmayne, Alicia Vikander og Tom Hooper var der også!), og jeg har været i Politikens Boghal for at høre Garth Risk Hallberg. Min mor har været forbi flere gange, og jeg har nydt en smule hjemligt selskab. I går sluttede jeg måneden af på bedste vis, sammen med fire veninder, usunde mængder af snacks og Oscar-show på fjernsynet. Vi heppede på Leonardo DiCaprio hele natten, og jeg har sovet hele morgenen væk. 
Og i dag vender jeg kontorkalenderen og kysser februar farvel. Det har været en kort fornøjelse – men en fornøjelse, ikke desto mindre. 
I februar læste jeg: 13 bøger – heriblandt nogle store læseprojekter, der har taget mig lang tid at afslutte. Jeg har brugt næsten hele måneden på "Dombey and Son" af Charles Dickens, der med sine 1.080 sider har overhalet "Byen brænder" som den længste bog, jeg har læst i år. 
I februar købte jeg: En enkelt bog – og det var slet ikke planlagt. Da jeg i går travede ind i Arnold Busck for at kigge på bogudsalget, gik jeg derfra en bog rigere. Som altid, formåede jeg ikke at købe en tilbudsbog til udsalget, men købte i stedet "The Noise of Time" af Julian Barnes, som jeg blev lykkelig for at se i en dansk boghandel. Jeg troede nemlig, den først udkom i maj. 
Februars store læseoplevelse: Jeg nød både Turgenev, Gogol og Dickens, men månedens absolut højdepunkt var "The Little White Horse" af Elizabeth Goudge, som er en bedårende børnebogsklassiker om familiefejder, kærlighed og fortidslegender. Bogen er en perle med dens yndige sprog, levende beskrivelse og så fine plot, der balancerer på kanten af det deskriptive og det ulideligt medrivende. Jeg elskede hver eneste side. 
Februars mest skuffende læseoplevelse: I denne måned blev jeg skuffet over en bog, jeg ellers troede ville være en ubetinget succes. Jeg har længe gerne ville læse "Bibliotekskatten Dewey" – der med sin kombination af biblioteksfortællinger og kattekærlighed, forekom mig som den perfekte bog. Men jeg tog grueligt fejl, og hvad jeg troede skulle være let feel-good læsning efterlod mig i stedet decideret rasende. Det var en uudholdelig bog. 
Februars mest mindeværdige ord: Stødte jeg på i Inger Christensens digtsamling "Græs". Jeg blev så vild med ordene og de sarte linjer, at jeg straks skrev dem på mit whiteboard i mit kontor. Og de står her endnu. "På hver sit hav/ i hver sit dyb/ og hver sit hovmod/ med flag og arme og mund/ og dristigheds fjerdusk rædsel/ med hver sit hjerte/  hver/ sit." Det er så simpelt og så smukt. 
Februars lyrikvalg: Jeg har færdiglæst min antologi med Inger Christensens samlede digte, og jeg er på sin vis lidt trist over, at jeg nu ikke har flere af hendes ord til gode. Inger Christensens digte betyder nemlig noget særligt for mig. Hun minder mig altid om, hvor dyrebart det danske sprog kan være. Og hvor mange måder få ord kan bruges på. 
Februars læseklub-læsning: I februar læste læseklubben "Planen" af Morten Pape, som Politikens Forlag var så søde at sende til os. Vi mødtes hjemme hos Maj i fredags for at tale om bogen, og vi havde så meget at tale om, at eftermiddagen forsvandt og blev til sen aften, før vi begav os hjem. Det var så hjertehyggeligt, og bogen viste sig at være udgjort af det perfekte læseklubsmateriale. 
På marts' læse-liste står der: Jeg har netop trukket Flannery O' Connors samlede noveller ud af reolen, og jeg glæder mig til at læse dem løbende gennem hele marts. Jeg forestiller mig at dele dem op og rationere dem; drysse dem i brudstykker over hele måneden og nyde at have så velegnet toglæsning med mig. For noveller er noget af det bedste, man kan læse i toget, synes jeg.
Desuden glæder jeg mig til at læse "A Single Man" af Christopher Isherwood med læseklubben i marts og til at genlæse "Sense and Sensibility" af Jane Austen som en del af LOVEBOOKS' read-along. Desuden drømmer jeg om at stifte bekendtskab med Pushkins "Eugene Onegin" i marts, og jeg  har allerede planlagt at tilbringe påskeferien med anden del af Neil Gaimans "Sandman"-tegneserier. Jeg savner nemlig det kulørte tegneserieunivers. 

Hvad har I læst og oplevet i februar?

14 kommentarer:

 1. Skøn læsemåned! Dejligste afslutning på februar i dit og Oscars selskab <3 :)

  SvarSlet
 2. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er virkelig noget så skøn! Jeg knuselsker også Folio-udgaven :) Og den pynter så fint på min reol!

   Slet
 3. Meget smuk bogstak ♥

  Min februar er også gået overraskende hurtigt til trods for, at den i år er en dag længere. Jeg plejer at sige, at der er to gode ting ved februar - min allerkærestes fødselsdag og det faktum, at februar er årets korteste måned :D

  Jeg har læst virkelig mange bøger i februar. Jeg tror, en del lydbøger trækker op i regnskabet, men jeg er faktisk ret overrasket. Heldigvis var læseoplevelserne noget bedre end januar :-)


  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :')

   Og ja, den ekstra dag gjorde nu heller ikke den store forskel her. Muligvis fordi jeg sov den væk efter Oscar-natten :)

   Og det lyder som en herlig produktiv læsemåned. Den slags er nu også meget, meget rart!

   Slet
 4. Hvem behøver søvn, når der er Oscar i tv'et? Jeg bliver altid så forvirret, når morgenen begynder rundt omkring mig, selvom jeg endnu ikke har sovet, haha.

  Februar har for mig været to overvældende fantastiske læseoplevelser i form af "Jonathan Strange & Mr Norrell" og "A Monster Calls", som nok er to så forskellige bøger, som man kunne ønske sig, men som begge vandt en sjælden plads i mit hjerte! :)

  // www.moonlitmadness.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Præcis! Oscar er det bedste, og jeg elsker veninde-traditionen vi har herhjemme med at bedømme kjoler og taler hele natten lang :)

   Og det lyder herligt. Begge er faktisk bøger, jeg meget gerne vil læse. Snart!

   Slet
 5. Februar var i sandhed flygtig! Little White Horse har jeg gerne ville læse i årevis, og jeg skal helt sikkert have anskaffet mig Folios udgave, og så er jeg også spændt på at høre, hvad du synes om "First Love".

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, den skal du glæde dig til. Den er simpelthen så skøn. Især i Folio udgaven med illustrationer af Debra McFarlane :)

   'First Love' var i øvrigt så velskrevet. Og en smule mærkværdig. Men virkelig god også.

   Slet
 6. Åhhh! Jeg har haft "The Little White Horse" stående siden i sommers - jeg må snart få den læst, altså <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er virkelig smadderfin! Glæd dig :')

   Slet
 7. Åh, jeg vil gerne læse 'The Little White Horse'. Den lyder så fin! :D

  Jeg læste faktisk en digtsamling af Inger Christensen sidste år, og som du også siger, får hun virkelig en til at lægge mærke til, at det danske sprog også kan noget. Det var en dejlig påmindelse.

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er virkelig også fin! Så herlig og sød!

   Og det er jeg helt enig i. Det er virkelig en smuk måde, hun bruger ordene på.

   Slet